Verhalen uit de Natuurhub - Leerkracht Joeke en de Natuurmediatheek: "Meteen voor het hele jaar al geboekt"

ANMEC ondersteunt als Natuurhub Amsterdam en vooral met haar Natuurmediatheek natuuronderwijs in onze stad. Joeke Beenhakker is leerkracht op montessorischool Azalea in Amsterdam Noord. Ze geeft les aan de onderbouw en leent voor de zes onderbouwklassen vaak rugzakken en opgezette dieren bij de Natuurmediatheek van ANMEC. 

Magische stilte bij het openen van de kist 
Joeke: “Laatst hebben we nog een opgezette vos en een egel geleend. De vos zat in een hele mooie houten kist. Het was echt een magische stilte toen we gingen kijken wat er in de kist zat. Dat was een hele mooie ontdekking voor ze, de vos die eruit kwam. Ze gingen hem heel goed observeren en kwamen met inhoudelijke vragen.” 

Objecten op een kleedje 
Op Azalea zit Joeke in de kosmisch onderwijs werkgroep, een montessori benadering waarin alle natuur- en technieklessen zitten. “Met de werkgroep bespreken we hoe we het kosmisch onderwijs op montessorischool Azalea vormgeven. Daar lenen de materialen en de dieren uit de Natuurmediatheek zich goed voor. Je geeft tijdens zo'n les vaak kort een vertelling over iets uit de natuur en hebt allerlei objecten op een kleedje liggen of je hebt iets gemaakt op het digibord. Hier kunnen de kinderen vragen over stellen, waarna je verwerkingsopdrachten doet. Daar gebruiken we jullie rugzakken en dieren heel graag voor.”  

Een jaar vooruit geleend 
Voor de zes onderbouwgroepen heeft ze nu voor twee jaar een cyclus gemaakt van lessen die voorbij gaan komen. “Daarbij heb ik jullie aanbod bekeken en in een document bij elk seizoen linkjes gemaakt van wat we daarbij kunnen lenen. Voor 2024 hebben we nu alvast alles wat we willen lenen geboekt.“ Joeke kent als zij-instromer de Natuurmediatheek al sinds ze twaalf jaar geleden met haar PABO-klas op bezoek kwam. “Toen dacht ik, wauw, wat leuk! Geweldig! In het begin haalde ik alles zelf op maar sinds jullie met koeriers werken is het lenen nog makkelijker.” 

Gehoord bij oudergesprekken 
Dat de kinderen enthousiast zijn over het materiaal, merkt ze niet alleen tijdens de lessen maar ook daarbuiten. “Bij een les over de akkerdistel en de distelvlinder, kwamen kinderen dan soms al op school met, ‘juf, ik heb de akkerdistel gezien’ ! Dus dat leeft heel erg. En ook ouders geven dat terug op oudergesprekken, zo van, mijn kind vertelde opeens allemaal dingen over de egel.”  

Ontzorgen van leerkrachten 
Over het brandnetelsoep pakket, wat ze combineerde met een NME wandeling waarin ze brandnetels ging oogsten zegt Joeke het volgende: “Alles zat erin, van handschoenen, soeppan, verzamelbakjes, soepkommen, lepels, snijplanken, zelfs bouillonblokjes. Het is voor ons echt ontzorgen!”  

Inhoud pakketten 
Bij het bloemenpakket zit ook een puzzel met onderdelen van een bloem, in de kikkertas handige doosjes waarin je echt de stapjes ziet van hoe de cyclus van de kikker gaat. We lenen ook vaak afzonderlijke vogels, bijvoorbeeld de merel. Een jongetje was toen altijd zo enthousiast daarna met, juf, ik zie de merel! Bij Vogels in de winter leen ik ook altijd de tuinvogelposter en jullie hebben ook tien vogelstempels. Dat soort materialen zijn heel bruikbaar. 

Wens voor komend jaar
Komend jaar komt Joeke graag nog eens samen met een collega uit de werkgroep langs om materiaal te bekijken wat ze nog niet geleend hebben en nadere bestudering van een bepaalde tas. “In de tas over ‘De elementen’ die we afgelopen jaar geleend hebben, zit ook heel mooi materiaal. Afgelopen jaar sloot dat niet helemaal aan op onze lessencyclus helaas. Maar nu wil ik het omdraaien en wil ik hem nog eens inzien om juist vanuit het mooie materiaal uit deze tas, onze tweejarige cyclus juist hierop aan te laten sluiten.”   

Wil je meer informatie over ANMEC als Natuurhub Amsterdam? Kijk hier!
op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

 

 

Meer info