Ons Team

Elena Francissen Adviseur School met extra aandacht voor afval en groene schoolpleinen

Elena@ANMEC.nl

Voordat ik bioloog werd bouwde ik hutten bouwen en sprong ik over slootjes in het bos. En eigenlijk doe ik dat nog steeds graag. Ik was en ben nog steeds altijd degene die een natte voet haalt. Met een moeder als bioloog en een vader als archeoloog werd het groen om ons heen voortdurend gedetermineerd. Het maakt me blij dat ik het plezier en de fascinatie voor de natuur via mijn werk dagelijks door kan geven aan de jeugd. 

Diederik Frischknecht Medewerker Natuurmediatheek en aanbod

Diederik@ANMEC.nl

Anders dan de kinderen in Amsterdam had ik bergen aan de voor- en achterkant van mijn ouderlijk huis in Zwitserland. Er was bovendien een weiland met koeien en paarden voor de deur. Een hooiberg om de hoek waar ik stiekem met mijn vriendjes speelde. Ik was nooit ver van rivieren en bossen te vinden, altijd buiten. Pas later bloeide in Amsterdam mijn liefde voor het leven in de stad op. Nu laat ik mijn eigen kinderen opgroeien in de stad, maar ik ben ook dagelijks met ze in het park. Natuur heeft mij op een positieve manier gevormd en dit gun ik anderen ook. Het is heerlijk om dagelijks met mijn fascinatie voor natuur te mogen werken en te blijven zoeken naar de leukste manieren om dit over te brengen. 

Robin van Gelder Adviseur Communicatie

Robin@ANMEC.nl

Dagelijks vergeet ik de natuur en alles wat ik er ooit heb gevonden. Ik ga op in het gedoe van de stad; de bouw, de historie, de cultuur, de schoonheid van mensen en wat ze allemaal kunnen. Amsterdam bruist van verhalen en inzichten over wat het leven in de stad en met elkaar zou kunnen zijn. Ik vind het fascinerend waartoe we in staat zijn en meer dan eens ook verdrietig en verwarrend. Een vlinder op een elektriciteitskastje kan dan met een paar vleugelslagen het gebruil van de stad doen verstommen en mij weer herinneren aan de complexe schoonheid waarbinnen we aan het ploeteren zijn. In dit werk kan mezelf en anderen dagelijks helpen om te herinneren waar ze in leven, ook hier in de stad. 

Jolanda van der Heijden Grafische vormgeving & communicatie

Jolanda@ANMEC.nl

Als kind was ik altijd kwijt. Ik speelde buiten, op de hei, bij de kinderboerderij, in de hooiberg, in de bomen. Nog steeds geniet ik van af en toe kwijt zijn. Zoals op IJburg waar ik woon met mijn gezin. Het groen, de rust, de vogeltjes in de ochtend, zwemmen in de buurt. Ik geniet er na van een dag vol enthousiasme, aanpakken, sociale energie en creativiteit. 

Méla Krijger Adviseur Kinderopvang

Mela@ANMEC.nl

Als kind lag ik vaak in het hoge gras langs een lange, eindeloze dijk. Dagenlang spelend, met vriendinnetjes paadjes en holletjes maken. Het voelde wijds; we vlogen als meeuwen en woelden als een hond. Ik heb het altijd fijn gevonden om de natuur aan te raken. En nog steeds speel ik dagelijks handjeklap met de natuur. Het is voor mij een manier om de band te voelen met de omgeving, ook hier in de stad. Ik gun ieder kind een band met de natuur. Een band waarbij je je vrij en ontspannen voelt, waar je je in kan verliezen en waar je avonturen mee kan beleven.

Inge van Schooneveld Adviseur Thuis

inge@anmec.nl

Geboren in de Baarsjes, als dochter van een kunstenares en leraar Biologie. Mijn vader onderhield een botanisch tuintje aan zijn school in Naarden, waar hij de natuur inzette om kinderen met een leerachterstand meer zelfvertrouwen te geven. Die gedachte dat natuur en zelfredzaamheid hand in hand gaan is mij met de paplepel ingegoten. We gingen elk weekend de stad uit om op ontdekkingstocht te gaan, mijn vader kon de vogeltjes aan hun gezang herkennen en heel mooi vertellen over (bijvoorbeeld) de Teunisbloem en het Fluitenkruid. Ik studeerde Algemene Cultuurwetenschappen en Kruidengeneeskunde en heb een grote passie voor natuur en cultuur en voor het slaan van bruggen tussen werelden die in eerste instantie niets met elkaar te maken lijken te hebben. 

Rhea Stuur Officemanager

rhea@anmec.nl

Struinen door de duinen, slenteren door de bossen en wandelen op het strand, daar word ik blij van! De natuur fascineert mij sinds mijn jonge jeugd en mijn blik is altijd gericht op buiten. Door veel te kijken en te observeren leerde ik al vroeg over de natuur. En dat kan al op twee passen van je eigen huis. Het ontdekken, ervaren en beleven van het buiten zijn én hierover vertellen is mijn grootste hobby. Samen met de betrokken collega’s van Anmec draag ik graag mijn steentje bij aan de bewustwording en het vergroten van kennis over de natuur in de stad.

Lidy Zeinstra Adviseur Buurt

Lidy@ANMEC.nl

Als kind was ik graag op de rommelige braakliggende terreinen in Amsterdam Oost. De Ringweg A10 was één groot ontdekkingsgebied voor struinwandelingen. Het opgespoten zand met meertjes waren bij uitstek geschikt voor het ontdekken van kluten en nestelende scholeksters. Ik viel van de ene verbazing in de andere. Het plezier daarvan deel ik hier dagelijk door mogelijkheden te creeren waardoor mensen op hun eigen wijze de natuur kunnen ontdekken, bewonderen en te koesteren.

Heidi Timmerman Medewerker Natuurmediatheek en aanbod

Heidi@anmec.nl

Vrijwel dagelijks ervaar ik aan den lijve hoezeer we als mensen onderdeel uitmaken van de natuur, van een ecosysteem, verbonden zijn met dat grotere geheel. En hoe weinig bewust we daarvan zijn - laat staan er erkentelijk naar. Daar (opnieuw) mee in aanraking komen, spelenderwijs mogen (her)ontdekken, volop in verwondering over zijn… daar draag ik graag aan bij.

De opbergzolder die mijn vader boven mijn kamer timmerde, gebruikte ik als kind als verzamelplaats en expositieruimte voor alle schatten die ik onderweg vond: schelpen, stenen, bijzondere vruchten en zaden, bloemen en bladeren, uit braakballen geplozen muizenkaakjes... Het was mijn wondere wereld waar ik uren in kon vertoeven - en mijn vrienden soms in meenam. Als ik niet buiten was: hutten aan het bouwen, waterbeestjes aan het scheppen, langs het Ijsselmeer of door de duinen aan het struinen…

Nu zal ik me bezig gaan houden met het beheer van de materialen die via de Natuurmediatheek beschikbaar worden gesteld aan alle kinderen, ouders èn (bovenal!) educatie professionals in Amsterdam.

Kiki Portman Vrijwilliger Natuurmediatheek en aanbod

Ik heb het geluk gehad in een groene en bosrijke omgeving op te mogen groeien, met fruit- en notenbomen in de tuin, eekhoorntjes op het balkon, gewonde vogels oplappen en hutten bouwen in het bos. Hoe bijzonder dit was ben ik mij pas later gaan realiseren. Ik wilde naar de grote stad en was daar helemaal niet zo bezig met de natuur, behalve op vakanties en wanneer ik even terug was op mijn geboortegrond.

Tot ik na een tijdje in een appartementje met kleine tuin ging wonen. Door het wakker worden met het geluid van de vogels en met mijn handen in de aarde van de tuin, kwam mijn verbinding met de natuur terug. Sindsdien loop ik door de stad met mijn blik en mijn neus gericht op de natuur. En word ik heel blij als ik andere mensen dat ook zie doen, vooral kinderen. Mijn verbinding met de natuur groeit nog steeds, ik leer vooral door veel te kijken en te lezen. Van het een kwam het ander en kwam ik de NatuurMediatheek tegen, waar ik nu werk als vrijwilligster en ik me vooral bezighoud met het compleet en mooi houden van het lesmateriaal.

Marja Aarsman Vrijwilliger Natuurmediatheek en aanbod

Het bewonderen en genieten van de natuur heb ik van mijn oma meegekregen. Ze had een tuintje en heeft mij laten zien dat uit de kleinste zaadjes de mooiste bloemen kunnen opgroeien (digitalis). Als kind was ik zó verrast dat dit mogelijk was! Samen hebben we de mooiste bloemen gezaaid en heerlijk met onze handen in de aarde gezeten om de jonge plantjes uit te zetten. Ik heb zelf een volkstuintje. En ik ben er bewust van dat de biodiversiteit enorm belangrijk is. Ik probeer zoveel mogelijk inheemse planten in mijn tuin te plaatsen om meer bijen en vlinders aan te trekken. Tijdens mijn wandelingen geniet ik van de natuur en laat ik me nog steeds verbazen over de schoonheid ervan! Laten we zuinig zijn op onze natuur die we (nog) hebben...

Ik vind het fijn me in te zetten bij de Natuurmediatheek voor alle voorkomende hand-en- spandiensten, samen met enthousiaste collega’s.

Meer info