Elena Francissen Adviseur School met extra aandacht voor afval en groene schoolpleinen
Voordat ik bioloog werd bouwde ik hutten bouwen en sprong ik over slootjes in het bos. En eigenlijk doe ik dat nog steeds graag. Ik was en ben nog steeds altijd degene die een natte voet haalt. Met een moeder als bioloog en een vader als archeoloog werd het groen om ons heen voortdurend gedetermineerd. Het maakt me blij dat ik het plezier en de fascinatie voor de natuur via mijn werk dagelijks door kan geven aan de jeugd.
Diederik Frischknecht Medewerker Natuurmediatheek en aanbod
Anders dan de kinderen in Amsterdam had ik bergen aan de voor- en achterkant van mijn ouderlijk huis in Zwitserland. We hadden bovendien een weiland met koeien en paarden en een hooiberg waar ik speelde met mijn vriendjes. Ik leefde in rivieren en bossen, altijd buiten. Pas later bloeide in Amsterdam mijn liefde voor het leven in de stad op. Nu laat ik mijn eigen kinderen opgroeien in de stad, maar ik ben ook dagelijks met ze in het park. Natuur heeft mij op een positieve manier gevormd en dit gun ik anderen ook. Het is heerlijk om dagelijks met mijn fascinatie voor natuur te mogen werken en te blijven zoeken naar de leukste manieren om dit over te brengen.
Sanne van Gammeren Projectleider Kind & Natuur
Voor mij staat als bioloog en wetenschapcommunicator verwondering centraal. Hier werk ik als projectleider Kind en Natuur en ik ondersteun het team binnen de gemeenschap Kinderopvang en School op het gebied van visie, strategie, beleid en acquisitie. Ik krijg enorm veel energie van samenwerken met gedreven en enthousiaste mensen.
Robin van Gelder Adviseur Communicatie
Dagelijks vergeet ik de natuur en alles wat ik er ooit heb gevonden. Ik ga op in het gedoe van de stad; de bouw, de historie, de cultuur, de schoonheid van mensen en wat ze allemaal kunnen. Amsterdam bruist van verhalen en inzichten over wat het leven in de stad en met elkaar zou kunnen zijn. Ik vind het fascinerend waartoe we in staat zijn en meer dan eens ook verdrietig en verwarrend. Een vlinder op een elektriciteitskastje kan dan met een paar vleugelslagen het gebruil van de stad doen verstommen en mij weer herinneren aan de complexe schoonheid waarbinnen we aan het ploeteren zijn. In dit werk kan mezelf en anderen dagelijks helpen om te herinneren waar ze in leven, ook hier in de stad.
Jolanda van der Heijden Grafische vormgeving
Als kind was ik altijd kwijt. Ik speelde buiten, op de hei, bij de kinderboerderij, in de hooiberg, in de bomen. Nog steeds geniet ik van af en toe kwijt zijn. Zoals op IJburg waar ik woon met mijn gezin. Het groen, de rust, de vogeltjes in de ochtend, zwemmen in de buurt. Ik geniet er na van een dag vol enthousiasme, aanpakken, sociale energie en creativiteit.
Méla Krijger Adviseur Kinderopvang
Als kind lag ik vaak in het hoge gras langs een lange, eindeloze dijk. Dagenlang spelend, met vriendinnetjes paadjes en holletjes maken. Het voelde wijds; we vlogen als meeuwen en woelden als een hond. Ik heb het altijd fijn gevonden om de natuur aan te raken. En nog steeds speel ik dagelijks handjeklap met de natuur. Het is voor mij een manier om de band te voelen met de omgeving, ook hier in de stad. Ik gun ieder kind een band met de natuur. Een band waarbij je je vrij en ontspannen voelt, waar je je in kan verliezen en waar je avonturen mee kan beleven.
Inge van Schooneveld Adviseur Comnmunicatie en adviseur Thuis
Geboren in de Baarsjes, als dochter van een kunstenares en leraar Biologie. Mijn vader onderhield een botanisch tuintje aan zijn school in Naarden, waar hij de natuur inzette om kinderen met een leerachterstand meer zelfvertrouwen te geven. Die gedachte dat natuur en zelfredzaamheid hand in hand gaan is mij met de paplepel ingegoten. We gingen elk weekend de stad uit om op ontdekkingstocht te gaan, mijn vader kon de vogeltjes aan hun gezang herkennen en heel mooi vertellen over (bijvoorbeeld) de Teunisbloem en het Fluitenkruid. Ik studeerde Algemene Cultuurwetenschappen en Kruidengeneeskunde en heb een grote passie voor natuur en cultuur en voor het slaan van bruggen tussen werelden die in eerste instantie niets met elkaar te maken lijken te hebben.
Rhea Stuur Officemanager
Struinen door de duinen, slenteren door de bossen en wandelen op het strand, daar word ik blij van! De natuur fascineert mij sinds mijn jonge jeugd en mijn blik is altijd gericht op buiten. Door veel te kijken en te observeren leerde ik al vroeg over de natuur. En dat kan al op twee passen van je eigen huis. Het ontdekken, ervaren en beleven van het buiten zijn én hierover vertellen is mijn grootste hobby. Samen met de betrokken collega’s van Anmec draag ik graag mijn steentje bij aan de bewustwording en het vergroten van kennis over de natuur in de stad.
Betty Wijnhoven Medewerker Natuurmediatheek en aanbod
Als kind woonde ik op Kattenburg tijdens de afbraak. Ik herinner me de ruimte die er ineens was om buiten te spelen en te rotzooien. In die tijd ging men in Amsterdam nog heel anders met voedsel en afval om. De melk- en de aardappelboer en de voddenman kwamen langs. Het groente- en tuinafval werd iedere week door een varkensboer opgehaald. Tegenwoordig probeert ik op mijn eigen manier afval zo nuttig mogelijk te verwerken. Ik haal er plezier uit om op dit soort manieren ook buiten het reilen en zeilen van de natuurmediatheek iets te doen aan de zorg voor het milieu.
Liselotte de Witte Coördinator Natuurmediatheek en projectleider innovatie
Lidy Zeinstra Adviseur Buurt
Als kind was ik graag op de rommelige braakliggende terreinen in Amsterdam Oost. De Ringweg A10 was één groot ontdekkingsgebied voor struinwandelingen. Het opgespoten zand met meertjes waren bij uitstek geschikt voor het ontdekken van kluten en nestelende scholeksters. Ik viel van de ene verbazing in de andere. Het plezier daarvan deel ik hier dagelijk door mogelijkheden te creeren waardoor mensen op hun eigen wijze de natuur kunnen ontdekken, bewonderen en te koesteren.
Plantage Middenlaan 2E
1018 DD Amsterdam
020 622 54 04
anmec@anmec.nl
Openingstijden ANMEC en de NatuurMEdiatheek
Gesloten