Team

Atze Sytsma Directeur a.i.

Atze@ANMEC.nl

Atze is opgegroeid in Harlingen, Friesland. Toen hij jong was de Waddenzee voor veel mensen vooral de zee, waar veel garnalen en mosselen werden gevangen. Hij kon er tot ver uit de kust veilig zwemmen. In de weilanden rondom Harlingen waren destijds veel grutto’s, kieviten en andere weidevogels te vinden in vergelijking met nu. Hij werd zich bewust werd van (de kwetsbaarheid van) de natuur en het milieu bij het lezen van het rapport ‘Grenzen aan de groei’ van de Club van Rome (1972). Hij woont nu in een groene wijk in Hilversum, waar de spechten roffelen, de eekhoorns elkaar in de bomen achterna zitten en de uilen ’s nachts roepen. Dit maakt hem er des te meer van bewust dat in Amsterdam nog een wereld is winnen is. Samen met de enthousiaste en competente collegae van ANMEC werkt hij hier graag aan mee.

Elena Francissen Adviseur Gemeenschap School & expert op het gebied van Afval op school en groene schoolpleinen

Elena@ANMEC.nl

Zij denkt bij haar vroegste herinnering aan hutten bouwen en slootjes springen in het bos dichtbij het dorp waar ze woonde. Zij was altijd degene die nog net een natte voet haalde. Ze kampeerde en was altijd buiten te vinden. Met een moeder die bioloog is en een vader die archeoloog is, werden er om haar heen altijd planten gedetermineerd. Alle kinderen hadden thuis een eigen moestuintje. Ondertussen is ze moeder van een tweeling en enthousiast lid van scouting. Ze bouwt nog altijd graag hutten met haar tweeling Astrid en Sandra. Er zat altijd een juf in haar. Ze heeft veel excursies kunnen geven en het plezier en de fascinatie voor de natuur die ze heeft, kan ze dagelijks door geven aan de jeugd. In haar vrije tijd adviseert ze anderen graag over leuke projecten met duurzaamheid en hoe je daar met een hele groep of organisatie mee aan de slag kan.

Annette de Vries Adviseur Gemeenschap School & Lopende thema's, adviseur Jong Leren Eten

Annette@ANMEC.nl

Ze herinnert zich uit haar jeugd hoe haar moeder haar wees op kleine dingen en daarmee de mopperende kleuter zo een Oostenrijkse berg op liet huppelen; van gentiaantje naar steentorentje naar het laatste restje zomersneeuw. Ze herinnert zich de magische ochtenden waarop ze met haar vader mee mocht; vogels kijken. Voor dag en dauw gingen ze naar het Buurser Zand, Overijssel, waar de roepende wulp voor de opkomende oranje zon langs vloog. Daarna trok de ochtendmist op en er stond zomaar een vos midden op hun pad. Ze voelde zich één met de hele wereld. Dit gevoel kan ze buiten altijd weer oproepen en ligt aan de basis voor haar betrokkenheid bij natuur en duurzaamheid en ook rechtvaardigheid en mondiale verbinding. Ze voelt zich onderdeel van een groter geheel. Door in de natuur te zijn, alle zintuigen aan te zetten en daarvan te genieten, krijgt ze nieuwe energie en kan ze zich verbinden met wat er werkelijk toe doet.

Méla Krijger Adviseur Netwerk Kinderopvang

Mela@ANMEC.nl

Ze komt uit Assendelft, Noord-Holland en ziet zichzelf nog liggen in het hoge gras langs een lange, eindeloze dijk. Dagenlang spelend met een vriendinnetje maakten ze paadjes vrij en allerlei holletjes. Ze had een wijds gevoel; alsof ze als een meeuw vloog en woelde als een hond. Ze voelde als kind altijd de drang om handjeklap met de natuur te spelen; handjes geven aan de takken achterop de fiets bij haar moeder. Nog steeds vindt ze het fijn om de natuur aan te raken, een band te voelen, ook hier in de stad. Ze gunt ieder kind een band met de natuur te krijgen; te weten hoe de natuur voelt, zich vrij en ontspannen te voelen, zich te verliezen en avonturen te beleven.

Lidy Zeinstra Adviseur Gemeenschap Buurt

Lidy@ANMEC.nl

Lidy was in haar jeugd altijd te vinden op rommelige braakliggende terreinen in Amsterdam Oost. De Ringweg A10 was één groot ontdekkingsgebied voor struinwandelingen. Het opgespoten zand met meertjes waren bij uitstek geschikt voor het ontdekken van kluten en nestelende scholeksters. En deze verbazing wilt ze nog steeds delen door mensen op hun eigen wijze de natuur te laten ontdekken, bewonderen en te koesteren.

Jolanda van der Heijden Officemanager, Vormgever en Financiële administratie

Jolanda@ANMEC.nl

Jo was altijd kwijt als haar moeder haar zocht. Ze was dan buiten, op de hei, bij de kinderboerderij, in de hooiberg en in bomen klimmend. Nog steeds geniet ze van de rust van buiten zijn. Zoals op IJburg waar ze woont met haar gezin. Het groen, de rust, de vogeltjes in de ochtend; ze ontspannen deze druktemaker en spring in het veld. Ze geniet enorm van aanpakken en sociaal contact. De natuur zonder prikkels is voor haar daar een heerlijke tegenhanger van. Op IJburg is ze ook nog weleens rond etenstijd kwijt, omdat ze zwemt aan het einde van de straat of in het Diemerpark de konijntjes bekijkt of prachtige veldbloemen staat aan te gapen, nagenietend van een dag vol enthousiasme, sociale energie en creativiteit.

Casper Kraima ICT en ondersteuning

Casper@ANMEC.nl

Hij zocht als kind nooit de bossen in de buurt op, alleen een zandverstuiving die ze onder elkaar het paradijs noemde. Zijn vrienden en hij filmden er sprookjes. Door zijn studie Natuur en Milieu raakte hij door de natuur getroffen. Nu is hij al bijna 3 decennia betrokken bij ANMEC en vult hij ook zijn vrije tijd in met talloze projecten betreffende natuur en duurzaamheid. Zo won hij met zijn duurzaamheidsprojecten aan zijn eigen huis het Rainproof Project. Een project dat mensen in het zonnetje zet die de afwatering aan hun huis op een bijzonder duurzame wijze hebben geregeld.

Betty Wijnhoven Medewerker Natuurmediatheek en aanbod

Betty@anmec.nl

Ze is geboren in Amsterdam. Maar ze groeide op met natuurminnende ouders die haar, haar broers en zusje elke zondag en in de vakanties meenamen de natuur in. Ze heeft veel van hen geleerd. Wonend op Kattenburg tijdens de afbraak was er genoeg ruimte om buiten te spelen en te rotzooien. In haar jeugd ging men in Amsterdam nog heel anders met voedsel en afval om. De melk- en de aardappelboer en de voddenman kwamen langs. Het groente- en tuinafval werd iedere week door een varkensboer opgehaald. Tegenwoordig probeert ze op haar eigen manier afval zo nuttig mogelijk te verwerken. Ze haalt er voldoening uit om op deze manier ook buiten het reilen en zeilen van de natuurmediatheek zelf iets te doen aan de zorg voor het milieu. Ze is een groot fan van gierzwaluwen en andere vogels. Er hangen 6 bezette gierzwaluwkasten aan de gevel van haar huis in Betondorp.

Diederik Frischknecht Medewerker Natuurmediatheek en aanbod

Diederik@ANMEC.nl

Hij is opgegroeid in Zwitserland met bergen aan de voor- en achterkant van zijn ouderlijk huis. Aan de voorkant van zijn huis was een weiland met koeien en paarden. Aan de achterkant was een hooiberg waar hij en zijn vriendjes in speelden. Ze speelden in rivieren en bossen, altijd buiten. Geneve lag op een steenworp afstand van zijn dorp maar hij had geen enkele band met de stad. Later bloeide zijn liefde voor de stad op. Hij ging in Amsterdam wonen en houdt van de reuring van de grote stad. Nu heeft hij een jong dochtertje, Flora, die hij dankzij het Westerpark op laat groeien in contact met de natuur. Dagelijks neemt hij haar en zijn hond mee naar het park. Hij vindt dat natuur hem heeft gevormd en dit gunt hij anderen ook. Diederik vindt het heel fijn dat hij nu zijn fascinatie voor de natuur mag doorgeven buiten en vooral tijdens zijn werk.

Louise Ruys Adviseur innovatie aanbod

Louise@ANMEC.nl

Ze herinnert zich het zoeken naar minuscule rode spinnetjes op de tegels bij een huisje middenin het bos. Ze lieten ze lopen op een wit papiertje. Ze waren zo knalrood. Dit vond ze fascinerend! Ze plukten bramen en maakten daar jam van bij datzelfde huisje. Nu geniet ze nog altijd van diezelfde natuur: ze kampeert wild met haar gezin. 's Avonds bij mooi weer zwemmen ze in het Markermeer. Ze houdt van in de tuin werken en houdt bijen. Ze luistert graag naar de nachtegalen in de duinen.

Robin van Gelder Communicatie

Robin@ANMEC.nl

Tegen de wind in fietsen langs de Amstel. Op diamantenjacht in eigen tuin. Hij wroette altijd in de aarde en hij was verwonderd. Hij raakte als jong Amsterdammertje verslaafd aan het spelen in de natuur op een speurderskamp in de bossen van Ommen. Hij wil graag mensen wakker schudden en de schoonheid van de natuur laten zien.

Samen met Amsterdam

Samen stimuleren we het ontdekken van natuur en duurzaamheid in en vooral ook mét de stad