Published ID Layout Image01 Text01 Title
2 4 images/Brandnetelsoep4.jpg voedsel in de stad
5 4 images/binnenblijvenhighlight.jpg

Vanuit huis valt er ook van alles te ontdekken en te leren over natuur en duurzaamheid. We delen online tips en lesmateriaal. Volg ons op onze social media kanalen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor meer lesideeen, tips en adviezen voor natuur en duurzaamheid vanuit huis. 

Tips & Aanbod voor thuis
7 COM_ANMEC_CAMPAGNES_CAMPAGNES_LAYOUT_OPTION_5 images/Headers/Header_website_voedselbos.png

Vacatures 

- - - Op het moment zijn er geen vacatures ---

OPEN SOLLICITATIES WELKOM (anmec@anmec.nl)

Kom stage lopen bij ANMEC

Bij ANMEC geven we studenten graag gelegenheid bij ons een snuffel- of onderzoeksstage te doen die aansluit bij ons werkveld. Afgelopen jaren ontvingen we studenten van de HvA, de WUR, de VU, Aeres Hogeschool en MBO Wellant (we zijn SBB-erkend leerbedrijf). Ook studenten van communicatie- of ontwerp-opleidingen zijn welkom trouwens! Vertrekkende stagiairs roemen  de tijd bij ANMEC om de ruimte die ze krijgen en de uitdagingen die we ze geven. ANMEC is de afgelopen jaren gezegend geweest met een keur aan sympathieke en leergierige stagiairs die meer dan eens met verrassende inzichten en oplossingen kwamen. 

 

Stage aanvragen

Wil jij ook een bijdrage leveren aan natuur en duurzaamheidseducatie in Amsterdam of ken jij iemand die een leuke stage zoekt? We hebben ruimte voor onderzoek, maar ook voor een stagiair communicatie bijvoorbeeld. Je helpt ons met het evalueren, uitzoeken of ontwerpen van nieuwe activiteiten en wij helpen jou jezelf te ontwikkelen. Een investering van beide kanten, daarom is er niet onbeperkt plek. Dus neem bijtijds contact op met Lidy (Lidy@anmec.nl). 


Kom helpen als vrijwilliger in de Amsterdamse Natuurmediatheek 

Onze vrijwilligers maken voor ons het verschil. De dagelijkse gang van zaken ligt bij de vaste medewerkers. Als vrijwilliger help je mee en kan je als je dat wilt nog iets extra’s doen dat bij je past. Zo help je als vrijwilliger niet alleen de natuurmediatheek een stap extra te zetten, maar krijg je ook zelf de kans om de dingen te doen waar je blij van wordt. 

OPEN SOLLICITATIES WELKOM (anmec@anmec.nl)

Vacatures, Stages en Vrijwilligerswerk
4 4 images/ENERGIE_meisje_zonnepanelen_web.jpg Energie in de stad
1 4 images/staking_klein.png Leren over klimaat
6 1 images/jle_campagne.png

Jong Leren Eten is een rijksprogramma dat wordt ondersteund door ANMEC. 

Jong Leren Eten staat voor: 'Zoveel mogelijk kinderen en jongeren meer structureel in aanraking laten komen met informatie en activiteiten over voedsel/voeding met als uiteindelijk doel dat zij leren om gezonde én duurzame keuzes te maken.' Het programma Jong Leren Eten 2017-2020 is een initiatief van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en wordt uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van VWS.

In elke provincie is er een provinciale Makelaar actief; in Noord-Holland is dat Annette de Vries van ANMEC. Amsterdam is met alle activiteiten rond voeding in de stad bovendien een inspirerend voorbeeld voor veel andere gemeenten.

Jong Leren Eten werkt nauw samen met lokale organisaties voor gezondheidspreventie, natuur- en duurzaamheidseducatie, JOGG, stadslandbouw en buurtmoestuin-initiatieven en anderen die het ook belangrijk vinden dat kinderen al jong meer leren over voedsel. 

Voor meer info kijk op www.jonglereneten.nl 

Jong Leren Eten
8 4 images/meneer_de_vuilnisman.jpeg Leren over afval in de stad
9 4 images/GROEN_Buurttuinvalentijn_tulpen_site.jpg Ontdek het groen in de stad
10 COM_ANMEC_CAMPAGNES_CAMPAGNES_LAYOUT_OPTION_5 images/d2.jpg

Samen voor een groene, gezonde en duurzame stad

Groen Platform Amsterdam (GPA) is een onafhankelijk samenwerkingsverband van (stedelijke en lokale) groene organisaties, initiatiefnemers, ondernemers en bewonersgroepen. Doel van het GPA is om kennis en inzichten te delen en daardoor de maatschappelijke betrokkenheid bij het groen in Amsterdam te versterken . Door onze gebundelde kennis en ervaring kunnen we de gemeente adviseren tijdens overleggen over groenbeleid van de stad. Ook initieert en begeleidt het GPA verschillende onderzoeken op het gebied van stedelijk groen.

Nieuwe partijen zijn van harte welkom om zich (gratis) aan te sluiten bij het GPA. Inmiddels hebben we een bereik van ca. 100.000 Amsterdammers (via de verschillende communicatiekanalen). Ook zijn er, ca. 10.000 (groene) Amsterdammers actief betrokken. Graag willen we deze groene beweging verder ontwikkelen en versterken. Samen werken we zo aan een groene, gezonde en duurzame stad met betrokken, bevlogen en trotse Amsterdammers! Voor meer informatie kan je contact opnemen met Lidy Zeinstra, lidy@anmec.nl

Groen Platform Amsterdam
11 4 images/WATER_Amsterdam_Kade_boom_web.jpg Ontdek en leer over water in de stad
13 4 Dieren in de Stad
14 4 Planten in de Stad
15 4 images/Thuisscool_foto_-_credits_Barbara_Rijpkema.jpg ANMEC voor thuis
16 3 images/WhatsApp_Image_2019-09-13_at_121551_1.jpeg Ondersteuning Eco-Schools
17 3 images/IMG_0575.jpg Gemeente ondersteunt schoolaanbod
18 3 images/ruik_de_natuur_fotojpg.png NIEUW voor de opvang!
25 COM_ANMEC_CAMPAGNES_CAMPAGNES_LAYOUT_OPTION_5 images/homepage/Groene_hand_-_Header.jpg

Heb je geen tijd om de geleende materialen bij ons op te halen of terug te brengen? Geen probleem. Maak gebruik van onze transportservice!

Hoe het werkt:

1. Bij het reserveren van de materialen geef je aan of je gebruik wilt maken van de transportservice (zowel halen als brengen).

2. Het is belangrijk dat je de adresgegevens controleert bij de gegevens van jouw organisatie en bij jouw groep het 06-nummer invult waarop je bereikbaar bent. Voor het transport gaan we uit van het adres dat op de reservering staat.

3. Zodra we het transport hebben ingepland, ontvang je hiervan een bevestiging. 

Let op! Het brengen/ophalen vindt plaats in de week dat de reservering ingaat / afloopt (in plaats van op de dag zelf)

4. Retourverzending van de materialen plannen wij in; je hoeft hier zelf niets voor te doen. Ook hiervan ontvang je een bevestiging.

5. Het is niet (meer) mogelijk de leentermijn te verlengen. Houd hier rekening mee bij het reserveren van de materialen.

Aan de transportservice zijn kosten verbonden. Deze kosten worden bepaald door het aantal pakketten, de kwetsbaarheid van de materialen en de afstand. ANMEC berekent deze kosten door aan de organisatie/persoon die de transportservice aanvraagt bij de reservering. Neem contact met ons op om van tevoren een inschatting van de transportkosten te krijgen.

Dankzij de gemeente Amsterdam kunnen Amsterdamse basisscholen gratis gebruik maken van de transportservice.

Transportservice Natuurmediatheek
27 COM_ANMEC_CAMPAGNES_CAMPAGNES_LAYOUT_OPTION_5 images/kriebelbeestjes_zoeken_en_verzamelen_190_4.jpg

Download het artikel 'Er is een omslag, het bewustzijn groeit'

Hoe verweef je duurzaamheid in je pedagogische visie? Is duurzaamheid een onderwerp voor peuters? Onze Méla werd geïnterviewd en vertelt er alles over in deel drie van de serie duurzame kinderopvang: pedagogiek van het vakblad Management Kinderopvang. De praktijk van duurzaamheid in kinderopvang wordt prachtig verteld door Monique van Loenen van BSO Natuurfontein. Zo staat Amsterdam ineens weer goed op de kaart als groene en duurzame vernieuwer op het gebied van duurzaamheid in de kinderopvang. Lees je mee?

 

Download het artikel 'Verbinden met de natuur voor een duurzame toekomst'

Het proces van natuurverbinding ontvouwt zich in een kinderleven maar ook in dat van jou als opvoeder. Ontdek waar je hart sneller van gaat kloppen. Iedereen kan op zijn eigen manier, met zijn eigen passie en kwaliteiten iets doen om de wereld een stukje beter te maken. 

 

Download het artikel 'Naschoolse Ontwikkelomgeving Natuur'

Het is prachtig dat er steeds meer mogelijkheden zijn voor ieder kind om rijk naschools ontwikkelaanbod te kunnen volgen ongeacht hun achtergrond, schoolniveau of sociaal-emotionele status. Samen is er veel ontdekt, gespeeld en ontwikkeld. In dit artikel delen we onze inzichten graag met andere educatieve professionals rond het kind.

Kinderopvang kennis delen
28 1 images/parakeet-2812887.jpg

persbericht

ANMEC en IVN Natuureducatie bundelen krachten

 

AMSTERDAM. Stichting ANMEC, het Amsterdamse expertisecentrum voor leren over natuur en duurzaamheid, fuseert per 1 januari 2021 met IVN Natuureducatie.
Samen hopen beide partijen nog meer te kunnen doen om Amsterdamse buurten te vergroenen, en de natuur een vaste plek te geven in de harten van Amsterdammers.

Al meer dan 25 jaar zet ANMEC, trotse eigenaar van een zeer uitgebreide Natuurmediatheek, zich in voor een groene en gezonde leefomgeving in de hoofdstad. Met behulp van educatieve activiteiten, training en advies, het uitgebreide netwerk en de uitleen van lesmateriaal aan scholen, hebben al heel wat kinderen van alles geleerd over de natuur in de stad, over waar ons voedsel vandaan komt, over energie, kringlopen en duurzaamheid.

Het samengaan van ANMEC en IVN Natuureducatie zorgt ervoor dat veel kennis wordt gebundeld en de slagkracht wordt vergroot, zodat beide organisaties samen uiteindelijk nog meer kunnen bereiken. Zowel ANMEC als IVN verheugen zich dan ook zeer op de samenwerking.

Missie: Een Groen (minnend) Amsterdam!
‘Alle medewerkers van ANMEC verheugen zich op de samenwerking met hun IVN-collega`s, waardoor ook een groter en veelzijdiger aanbod zal ontstaan om de Amsterdammer en haar stad nog groener en duurzamer te maken,’ aldus Atze Sytsma, interim-directeur van ANMEC.

Directeur Jelle de Jong van IVN Natuureducatie: ‘Amsterdam wil een van de groenste steden van Europa zijn, waar alle bewoners binnen 100 meter van hun huis natuur kunnen beleven. IVN en ANMEC dragen samen graag bij aan deze prachtige ambitie, te beginnen met het verbinden van alle kinderen met de natuurlijke leefomgeving!’

 

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Atze Sytsma van ANMEC: T. 0653292938 M: anmec@anmec.nl
of met de persafdeling van IVN Natuureducatie: T. 06-22377757 M. pers@ivn.nl

 

 

ANMEC en IVN Natuureducatie bundelen krachten
29 COM_ANMEC_CAMPAGNES_CAMPAGNES_LAYOUT_OPTION_5 images/Headers/groen_meisje_zon_zomers_lente.pngAbonneer je op onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief voor jou

Meer info