Voedsel in de stad >

Voedselwijs

Scholen en kinderopvangcentra zijn zich ervan bewust dat goed en gezond eten wezenlijk is voor kinderen. Voor hun gezondheid én hun leerprestaties. Daarom leren scholen en kinderopvangcentra hen steeds meer over eten. En het is ook belangrijk dat kinderen daarbij duurzame keuzes leren te maken, want de productie van voeding legt een groot beslag op onze planeet.

Bij ANMEC kan een school (of kinderopvanginstelling) terecht voor advies en tips voor met name ervaringsgerichte activiteiten rond voeding en duurzaamheid en voor contacten in de stad.

Vanaf voorjaar 2017 is ook de Makelaar Jong Leren Eten voor de provincie Noord-Holland bij ANMEC gestationeerd.

Voedselwijze jonge Amsterdammers
'Voedselwijs' zijn betekent dat je bewuste en verantwoorde keuzes over je eten en drinken kunt maken. Dat je weet waar je voedsel vandaan komt, wat wel en niet gezond is en wat er voor nodig was om het te produceren.
Dat is best complex. Des te belangrijker om daar al jong mee te beginnen.

Als school of kinderopvangcentrum kun je gebruikmaken van een breed lesaanbod. Van smaaklessen tot bedrijfsexcursies. Maar hoe kom je achter alle mogelijkheden en waar vind je het juiste lesaanbod voor jouw school? En hoe kom je tot een samenhangende aanpak die werkt?

Onder de naam Voedselwijs heeft ANMEC de afgelopen drie jaar lokale partijen bijeen gebracht voor goede en krachtige voedseleducatie in Amsterdam:

Nu is er een samenhangend aanbod voor het onderwijs ontwikkeld, dat goed aansluit bij de ambities van het nieuwe landelijke programma Jong Leren Eten. Vorig jaar vierden we tijdens het Oogstfeest Voedselwijs wat er in Amsterdam al gebeurt. En we gaan natuurlijk verder.

Aanbod
Amsterdamse Scholen en kinderopvangorganisaties die in hun lesprogramma aandacht willen besteden aan het thema voedsel kunnen rekenen op:

  • een overzicht van bestaande educatieve activiteiten en programma's;
  • een tegemoetkoming in de kosten voor een aantal activiteiten via de gemeentelijke NME-gids;
  • advisering over het invoeren van voedingsbeleid door de adviseurs van De Gezonde School.

Projecten

Waar vind je informatie, activiteiten en lesmateriaal over gezonde en duurzame voeding voor kinderen van 0 - 18 jaar? En hoe maak je er een...
Lees verder

Stadslandbouw groeit en bloeit De belangstelling voor stadslandbouw groeit, getuige ook jullie komst naar ons maandelijks Groen Café....
Lees verder
Bekijk alle projecten 'Voedsel in de stad'

Educatief aanbod

Door het Smaakspel leren kinderen spelenderwijs over eten. Het spel bevat opdrachten waarbij kinderen met diverse producten in aanraking komen....
Lees verder
Bekijk ons aanbod 'Voedsel in de stad'