Voedsel in de stad >

Tuinieren bij school

Laat kinderen van heel dichtbij het groeiproces van zaad tot plant ervaren met een tuintje in de vensterbank of dicht bij school. Ze zien hoe groenten en andere planten groeien en wat er voor nodig is om tot een goede oogst of mooie tuin te komen.

ANMEC heeft op verschillende scholen in Oost tuinierlessen gegeven: samen werken in de ontdektuin en iets maken van de oogst. Voor deze lessen ontwikkelden we nieuwe werkbladen of gebruikten we bestaande werkbladen uit lespakketten van de NatuurMEdiatheek. Graag ontsluiten we deze informatie voor andere scholen.

Een tuinierprogramma begint uiteraard met zaaien en planten. Maar voordat je daarmee begint, moet je natuurlijk een plan hebben en je materialen verzamelen. Hoeveel ruimte heb je? Hoeveel lestijd kun je eraan besteden? Wat wil je met de oogst? Wanneer wil je oogsten? Omdat de tijd tussen voorjaar en zomervakantie maar kort is, is het raadzaam te kiezen voor soorten die snel te oogsten zijn, óf voor soorten die in de zomervakantie weinig verzorging nodig hebben en in augustus/september geoogst kunnen worden. Op www.onzeschooltuin.nl of www.onzevierkantemetertuin.nl is een schat aan informatie te vinden. 
Voor het project op basisschool 8e Montessori Zeeburg stelden we dit tuinierprogramma in de ontdektuin op.

Tijdens de startles draait het niet alleen om zaden en planten in de grond stoppen, maar ook om het wonder dat er uit zo'n zaadje een nieuwe plant kan groeien. Bij grote zaden zoals bonen kun je de kieming goed volgen. Gebruik het tuintje niet alleen voor het kweken van groene vingers, maar ook bij taal- en rekenactiviteiten. Bijvoorbeeld door de groei van een aardappelplant bij te houden in een tabel en dit om te zetten naar een diagram.

Na het zaaien en planten volgt een periode van verzorgen en de groei volgen, en natuurlijk hier en daar al iets oogsten. Lees hier tips voor volgactiviteiten na bovengenoemde startles.

Projecten

Waar vind je informatie, activiteiten en lesmateriaal over gezonde en duurzame voeding voor kinderen van 0 - 18 jaar? En hoe maak je er een...
Lees verder

Stadslandbouw groeit en bloeit De belangstelling voor stadslandbouw groeit, getuige ook jullie komst naar ons maandelijks Groen Café....
Lees verder
Bekijk alle projecten 'Voedsel in de stad'

Educatief aanbod

Door het Smaakspel leren kinderen spelenderwijs over eten. Het spel bevat opdrachten waarbij kinderen met diverse producten in aanraking komen....
Lees verder
Bekijk ons aanbod 'Voedsel in de stad'

Meer weten?

Elena Francissen
Elena Francissen
Adviseur
020-6225404