Voedsel in de stad >

NME fonds: hoe gaat het met...?

Geplaatst op:

NME fonds: hoe gaat het met...?

In het voorjaar van 2016 kregen zes kansrijke Amsterdamse initiatieven uit het jaarlijks NME-fonds van de gemeente Amsterdam een financieel steuntje in de rug om hun plannen te verwezenlijken. Hoe gaat het intussen met deze initiatieven? Deze keer de voortgang van de 'Educatieve voorbeeldtuin’.

De aanvraag
Kunstenaar Natascha Hagenbeek heeft in 2011 het project I can change the world with my two hands opgezet. In vijf jaar tijd heeft zij samen met buurtbewoners en vrijwilligers een braakliggend binnenterrein van 1200m2 in Bos en Lommer omgetoverd tot een eco-moestuin. Met aansluitend een eco-moestuinwinkel en een webshop voor bio- en bio-dynamische zaden.

Haar ervaring met ecologisch tuinieren, permacultuur, buurtcompost, regenwateropvang en kennis van experts die zij heeft ontmoet, wil zij via informatieborden in de tuin en winkel communiceren. Natascha: “Zo zien bezoekers in één oogopslag ‘hoe je iets doet’ en kunnen we voor nieuwe buurtmoestuin- en stadslandbouwprojecten een voorbeeld zijn".

Hoe gaat het?
Dankzij het NME-fonds wordt de eco-moestuin een educatieve voorbeeldtuin met heldere infoborden en de moestuinwinkel meer een informatiecentrum met inspirerende productinformatie.
Het afgelopen jaar heeft Natascha alle infoborden die ze tegenkwam op de foto gezet. Natascha: “Met Ruben Abels van Designarbeid zoek ik naar een hedendaagse informatieve vormgeving. Het is een uitdaging om de veelheid aan informatie helder te communiceren. Binnenkort gaan we een mindmap uittekenen waarin we alle elementen en betrokkenen van de eco-moestuin en moestuinwinkel in kaart brengen. Vervolgens gaan we de informatie opdelen in thema’s zoals lokale voedselproductie, regenwateropvang en composteren".
De illustratie op deze pagina is slechts één van de voorbeelden die Natascha heeft gefotografeerd.

We can change the world with our hands
Andere buurttuinen, initiatiefnemers, buurt- en stadsbewoners kunnen inspiratie vinden om met hun handen de wereld te veranderen. Voor een beginneling is er informatie te halen, maar ook voor verdieping kun je er terecht. Natascha wil mensen handvatten geven om bewuster keuzes te kunnen maken en actief mee te doen aan de verduurzaming van de stad/wereld.

Groen en voedsel beleven in de stad
Het terrein van I can change ligt midden in de stad, dat biedt veel mogelijkheden. Natascha: “De volgende stap is niet alleen bezoekers informatie te geven, maar ook te laten genieten van rust en stilte in de stad. Zo ben ik op het idee van het Stiltecafé gekomen. Ik wil mensen groen laten beleven en laten ervaren hoe lekker versgeplukte groente smaakt".
Vind je het Stiltecafé ook een goed idee en/of zie je jezelf er al zitten? Doe dan mee aan de crowdfund-actie, deze loopt tot 2 februari.

Bekijk hier de initiatieven die in 2016 een bijdrage kregen uit het NME-fonds.

Projecten

Waar vind je informatie, activiteiten en lesmateriaal over gezonde en duurzame voeding voor kinderen van 0 - 18 jaar? En hoe maak je er een...
Lees verder

Stadslandbouw groeit en bloeit De belangstelling voor stadslandbouw groeit, getuige ook jullie komst naar ons maandelijks Groen Café....
Lees verder
Bekijk alle projecten 'Voedsel in de stad'

Educatief aanbod

Door het Smaakspel leren kinderen spelenderwijs over eten. Het spel bevat opdrachten waarbij kinderen met diverse producten in aanraking komen....
Lees verder
Bekijk ons aanbod 'Voedsel in de stad'

Meer weten?

Annette de Vries
Annette de Vries
Makelaar Jong Leren Eten
020 - 622 54 04