Natuurlijk spelen >

Springzaadcafé - een aanrader

Geplaatst op:

Springzaadcafé - een aanrader

Begin december had ik, Elena Francissen, als consulent van ANMEC het genoegen om het Springzaadcafé weer eens bij te wonen. Dat kan ik iedereen die spelen in en met natuur belangrijk vindt en daar iets mee wil doen aanraden!

Elke eerste woensdag
Het wordt elke eerste woensdag van de maand georganiseerd door Springzaad Amsterdam bij Het Woeste Westen, van 20.00 - 21.30u. Als ik (ietsje te laat) aankom, ruik ik het houtkacheltje al en binnen zit de sfeer er al gezellig in. Een voorstelrondje levert altijd al een bak aan informatie op, die ik graag met jullie deel.

Voorstelrondje
Jan van Schaick deelt een prachtig boekje uit van het natuurspeelplaatsproject van de Van Koetsveldschool waar hij bij betrokken is. Wat een slim idee, de school heeft op deze manier een prachtig PR instrument in handen. Het boekje verhaalt over de reden van het aanleggen van de natuurspeelplaats, keuze van het ontwerp en de kracht van elk element daarin, prettig afgewisseld met sprekende foto’s. Prachtig.

Jitske Hallema is nog steeds actief betrokken bij het groene speelplein en de educatieve binnentuin van 4e montessori De Pinksterbloem en nu ook bij een nieuwe natuurspeeltuin in Oost, nabij het Wibautplantsoen. Quote die subsidiegevers over de streep trok: Amsterdam is een innovatieve stad. Een innovatieve stad heeft innovatieve bewoners nodig. Die krijg je door buitenspelen!

Olga van Steenwijk is bioloog en betrokken bij volkstuinpark Amstelglorie. Het stedelijk gebied rond het volkstuincomplex is in ontwikkeling. Amstelglorie wil zich graag laten zien, openstellen voor bezoekers en heeft het plan een natuurspeeltuin aan te gaan leggen. In het aangrenzende Amstelkwartier dat nu volop in aanbouw is komen allemaal nieuwe kinderen wonen. Olga gunt het hen om lekker in het wild te kunnen spelen.

Henk Bleyendaal is coördinator van ’t Landje, bij het Rembrandpark. De opstallen gaan een opknapbeurt krijgen. Op ’t landje kun je spelen, bouwen, pony rijden, vlotvaren, etc. Henk wil graag meer met natuurlijk spelen. Hij krijgt meteen een tip van Jitske: wilgen aanplanten, dat levert bouwhout en groeit altijd door. Henk komt ook graag een keer langs in de NatuurMEdiatheek om het te hebben over educatie. Verder vraagt hij zich af: hoe kom je bij de groengelden? Contact met gebiedsmakelaar en gebiedsmanager is daarbij cruciaal. En misschien heeft een collega van Elena, Annie Chou, ook nog tips.

Anke Wijnja van Bureau Fonkel ontwerpt bewegings- en beleeftuinen voor bijzondere doelgroepen, zoals kinderen met een lichamelijk beperking of mensen met dementie. Ze vertelt ons over de kleine actieradius die demente bejaarden nog hebben en dat zij ernaar streeft dat daarbinnen zoveel mogelijk te vinden is van wat mensen belangrijk vinden aan ‘buiten’. Zintuigelijke prikkels zijn belangrijk, denk aan seizoensbakens zoals sneeuwklokjes of appelbloesem: ook als je niet meer weet welke dag het is, geven dit soort elementen ritme. Anke werkt met ‘ouderwetse soorten’ zoals hortensia’s en dahlia’s. Door in een tuin veel verschillende plekken aan te leggen met zon, schaduw, plekjes waar je samen kunt zitten, maar ook plekjes om even alleen te zijn, ontstaat de nodige diversiteit. Een rondlopend, kronkelend pad verbindt de elementen, spannend doordat het niet meteen alles prijsgeeft, met in de verte iets zien om naar toe te gaan.
Anke heeft een match met Jan, ze gaan samen een keer brainstormen over inrichten/ontwerpen voor kinderen met een geestelijke beperking. Tip: ga een keer mee gymmen, kijk wat de gymleerkracht met de kinderen doet. Olga is ook geïnteresseerd, want Amstelglorie heeft een logeerhuis voor mensen met een beperking en wil de toekomstige natuurspeelplaats ook toegankelijk maken voor kinderen met een handicap.

Anke heeft haar werkplek op De Ceuvel, een clean tech playground in Noord. De vervuilde grond wordt gereinigd met planten. Anke vertelt over haar zoektocht naar een bevredigende manier van afvoeren van de planten. Hoe geef je dit, ondanks dat het kleinschalig is, toch zo veel mogelijk waarde?

Martin Hup is beheerder van natuurspeeltuin het Woeste Westen en regiodirecteur van Springzaad Amsterdam.

Ikzelf, Elena Francissen, werk bij ANMEC en ben geïnteresseerd in wat er speelt in de stad op gebied van Natuurlijk Spelen en kom luisteren of ANMEC iets voor initiatief nemers kan betekenen op gebied van educatie, belangenbehartiging. Afgelopen vrijdag was ik bij twee scholen op bezoek waarvan het plein heringericht gaat worden. De ontwerpster zoekt nog een hovenier met gevoel voor educatie en werken met leerlingen. Ik krijg wat tips, fijn!

Johan Kleijn werkt bij NatuurFontein en speelt elke dag buiten. Twee collega’s van hem gaan een imkercursus doen. Weet iemand een plek waar ze een bijenvolkje neer kunnen zetten? Ook Johan krijgt tips.
Johan is altijd op zoek naar nieuwe ideeën om te gaan doen met de kinderen van de BSO.

En dat is het thema van de avond: wat kun je doen in de winter?

 • Onderhoud, op een natuurspeelplaats is altijd genoeg te doen, bezoekers bij betrekken.
 • Jitske heeft een ijsklok gemaakt toen het zo vroor vorige week: twee emmers gevuld met water. In de ene een pluk waterplanten gedaan, in de ander niet. Buiten laten bevriezen. De controle emmer was een massief blok ijs geworden. De waterplantemmer was een klomp ijs met binnenin een holte met water geworden. Temperatuur gemeten: 10 graden C.
 • Luchtbellen in ijs zijn meestal methaangas. Vlammetje erbij houden is indrukwekkend!
 • Andy Goldsworthy ijskunst, prachtig!
 • Johan gaat binnenkort naar een winter bushcraft weekend.
 • Koppel belevenissen aan elkaar en ervaar dat 1+1=3. Martin had laatst een vogelles. Normaal gaan ze dan gewoon vogels kijken, maar nu had hij de kinderen camouflagenetjes meegegeven, om zich onder te verstoppen. Martin: “Dat maakte het véél spannender, het werd echt een ervaring. En het vogels kijken gaat er niet op achteruit.”
 • Laat de kinderen de volwassenen eens rondleiden. Op het plein van de 4e montessori lieten kinderen overal ‘hutten’ en ‘geheime plekjes’ zien, waar je als volwassene ongemerkt aan voorbij loopt.
 • Aandacht voor (vogel)nesten, zelf nesten bouwen in een struikje. Testen of ze een storm kunnen doorstaan (struik schudden).
 • Fakkeltocht
 • Vuur maken, eten maken op vuur. De ideeën over wat je allemaal kunt maken en eten uit de natuur vliegen over tafel. Ik kon het niet bijhouden allemaal, hier een aantal:
  • Eikeltjes koffie maken. Hoe? Laat de eikels drogen, zodat ze makkelijker te pellen zijn. Haal de schil eraf en hak ze twee keer door midden, tot koffieboongrootte. Dan roosteren/branden, mag echt wel donkerbruin worden, maar niet verbranden. En dan malen in een koffiemolen, dat geeft het gelijkmatigste resultaat, maar in een vijzel of stampen kan ook. Het is echt goed te drinken. Er zit geen cafeïne in, het smaakt bitter. Als je van eikels meel wilt maken moet je wel spoelen om de tannine eruit te halen.
  • Van meidoornbessen kun je ook lekkere ‘snoepjes’ maken.
  • Van de wortelstokken van heemst kun je marshmellows maken.
 • Sporen zoeken, sporen maken.
 • ‘Wezentjes’ maken. Poppetjes, figuurtjes van natuurlijk materiaal.
 • Raamdecoratie maken van ijs: laat als het vriest een bakje water buiten staan met allerlei kleurige natuurvoorwerpen en een touwtje erin. De volgende dag is het een mooie schijf van ijs geworden die je voor het raam kunt hangen (idee van De Speurzoekers).

Tot ziens in het nieuwe jaar
Bovenstaande werd allemaal plenair besproken, waarna nog wat een-tweetjes plaatsvonden tussen deze en gene over samenwerking, uitwisseling, etc. Het voelt goed dat deze uitwisseling er is, dat wil ik delen! Kom je ook eens naar het Springzaad Café? Het volgende café is op woensdag 4 januari 2017.

Projecten

Kleiner en dichterbij In Amsterdam zijn de afgelopen jaren geweldige natuurspeelplaatsen gerealiseerd. Ze zijn groot, liggen vaak in een...
Lees verder
Bekijk alle projecten 'Natuurlijk spelen'

Educatief aanbod

Kleuters horen te spelen. Het liefst de hele dag. Spelen is een prachtig proces van leren, proberen, vallen en weer opstaan. Voldoende uitdaging...
Lees verder

Hoe zou de ideale wereld eruit zien, als de spelers alles zou mogen bepalen? Het spelersteam bestuurt een eiland waar niets vaststaat en alles...
Lees verder
Bekijk ons aanbod 'Natuurlijk spelen'

Meer weten?

Elena Francissen
Elena Francissen
Adviseur
020-6225404