Natuurlijk spelen >

NME-fonds, hoe gaat het met...

Geplaatst op:

NME-fonds, hoe gaat het met...

In het voorjaar van 2016 kregen zes kansrijke Amsterdamse initiatieven uit het jaarlijks NME-fonds van de gemeente Amsterdam een financieel steuntje in de rug om hun plannen te verwezenlijken. Hoe gaat het intussen met deze initiatieven? Deze keer de voortgang van 'Natuurervaringen Vluchtelingkinderen’.

De aanvraag
De medewerkers van natuurspeeltuin Het Woeste Westen wilden hun kennis en locatie inzetten om kinderen die in de noodopvang wonen, een regelmatige natuuractiviteit te geven. Op deze manier hebben ze een positieve ervaring en leren ze de Nederlandse natuur alvast een beetje kennen. De reeks van 20 bezoeken wordt afgesloten met een excursie buiten Amsterdam met de ouders er bij.

Hoe gaat het?
Na de toekenning was er goed contact met het asielzoekerscentrum locatie Marnixstraat. Met onze groepsfiets is er 6 keer een groep van 10-15 kinderen naar Het Woeste Westen geweest. Dat was echt een feest: de kinderen werden er heel blij van en stonden de daaropvolgende week al weer te popelen om mee te gaan. De vrijwilligers van het Rode Kruis die daar de kinderactiviteiten organiseerden waren ook enthousiast.

Helaas werd de locatie Marnixstraat vrij onverwacht opgeheven en duurde het daarna door de verhuizing en opstart een lange tijd om weer contact te krijgen met de activiteitenbegeleiders van AZC Wenckebachstraat in Zuid Oost. Het project is deze zomer weer opgestart en we hebben met een groep vluchtelingkinderen slootbeestjes gevangen in de slotgracht van de voormalige Bijlmerbajes. Net als voor alle kinderen is het fantastisch om te zien wat er allemaal leeft in de sloot. Door het samen beleven en opzoeken wat je gevangen hebt leren we elkaar en de Nederlandse natuur (en taal!) beter kennen.

De twee daaropvolgende afspraken zijn helaas afgezegd. Ze zijn welwillend, maar krijgen het organisatorisch niet altijd voor elkaar. We proberen het dit najaar weer voort te zetten. Als alternatief gaan we een aantal activiteiten organiseren met een schakelkas met nieuwkomers in de Westerparkbuurt. Op deze manier vullen we het eind van de projectperiode toch zinvol in.

 

 

Projecten

Kleiner en dichterbij In Amsterdam zijn de afgelopen jaren geweldige natuurspeelplaatsen gerealiseerd. Ze zijn groot, liggen vaak in een...
Lees verder
Bekijk alle projecten 'Natuurlijk spelen'

Educatief aanbod

Kleuters horen te spelen. Het liefst de hele dag. Spelen is een prachtig proces van leren, proberen, vallen en weer opstaan. Voldoende uitdaging...
Lees verder

Hoe zou de ideale wereld eruit zien, als de spelers alles zou mogen bepalen? Het spelersteam bestuurt een eiland waar niets vaststaat en alles...
Lees verder
Bekijk ons aanbod 'Natuurlijk spelen'