Leren in de stadsnatuur >

Winter in de NatuurMEdiatheek

Geplaatst op:

Winter in de NatuurMEdiatheek

Ook in de winter is er buiten van alles te beleven en ontdekken. Leen bij de NatuurMEdiatheek de materialen om buiten op onderzoek uit te gaan of binnen een thematafel in te richten. Besteed bijvoorbeeld aandacht aan het weer, diersporen, seizoenskenmerken, energie of daglengte.

 • Winter - Inspiratiepakket  voor groep 1/8, met boeken en werkbladen over het thema winter
 • Winter - Thematas voor 2-6 jarigen, met concrete wintermaterialen zoals een voederhuis, pluche vogels, een cd met wintergeluiden en handpoppen.
 • Het Heelal - Inspiratiepakket voor groep 3/8 over de ruimte en ons zonnestelsel. Handig wanneer je wilt uitleggen waarom het in deze periode van het jaar langer donker en kouder is dan 's zomers. 
 • ZijZoentJe - Uitgewerkt pakket voor kleuters, over de kenmerken van de verschillende seizoenen. Met veel aanschouwelijk materiaal, spelletjes, puzzels en ontwikkelingsmaterialen.
 • Kabouterpad - Uitgewerkt pakket voor kleuters, met materialen voor een ontdekpad in de schoolomgeving met leuke winteropdrachten. Handleiding en opdrachtkaarten zijn te downloaden.
 • Het Weer - Uitgewerkt pakket voor groep 3/4groep 5/6 of  groep 6/8 met materialen om allerlei weermetingen te doen en verwerken en zelf je eigen weer-meetinstrumenten te maken. Handleiding en opdrachtkaarten zijn te downloaden.
 • Weer en klimaat - Inspiratiepakket voor groep 1/5 of groep 6/8 over klimaten en weertypen.
 • Diersporen - los te leen: zoekkaart, veldgids of echte vondsten zoals afgeknaagde dennenappels, vraatsporen in hout of hazelnoten en keutels.
 • Alle kinderen naar buiten - Boek met legio ideeën voor buitenactiviteiten, ook in de winter.

Vogels zijn in deze periode goed te zien: ze zijn op zoek naar eten of een territorium voor de lente en kunnen zich niet goed verschuilen omdat er nog geen bladeren aan de bomen zitten. Een goed thema voor het vroege voorjaar dus!

Lespakketten over vogels

Spellen

 • Vogel 't Uit - gezelschapsspel voor 11 jaar en ouder waarmee je al spelende meer over vogels te weten komt. Niet alleen kennis telt, want geluk- en pechvogels doorkruisen het vraag- en antwoordspel.
 • Memospel vogels - Een memoryspel over de bijzondere vogels die Nederland rijk is. Spelenderwijs ontdek je deze unieke soorten en leer je ze herkennen.
 • Vogelkwartet - kwartetspel over stads-, tuin-, weide-, kustvogels etc.

Opgezette vogels

Verrekijkers

Projecten

In schooljaar 2015-2016 startte gemeente Amsterdam een stadsbreed basisprogramma van NME lessen voor alle basisscholen in de stad. Het doel van...
Lees verder

Leren over natuur in de natuurNatuurWijs wil kinderen in verbinding brengen met de natuur. Daarvoor biedt Natuurwijs een programma aan voor...
Lees verder
Bekijk alle projecten 'Leren in de stadsnatuur'

Educatief aanbod

Veel wilde dieren in Amsterdam laten zich niet eenvoudig zien. Ze leven 's nachts, verstoppen zich zodra ze mensen horen of zien of blijven niet...
Lees verder

Veel wilde dieren in Amsterdam laten zich niet eenvoudig zien. Ze leven 's nachts, verstoppen zich zodra ze mensen horen of zien of blijven niet...
Lees verder
Bekijk ons aanbod 'Leren in de stadsnatuur'