Leren in de stadsnatuur >

De Wilde Stad - DVD

Bergketens van glas en beton, industriële savannes, kilometers rioolbuizen. Voor een groot aantal wilde dieren, bomen en planten zijn onze straten, tunnels, waterwegen en gebouwen net zo geschikt en aantrekkelijk om in te leven als een oerbos of de wildernis. 'De Wilde Stad' is een meeslepende film over het ongetemde dierenrijk in een urban jungle: dynamisch, snel, krachtig, mooi, humoristisch en hilarisch. De stad verdringt of vervangt de natuur niet, het is natuur. Abatutu, een avontuurlijke stadskat, laat ons de stadsnatuur zien door zijn ogen.

De Wilde Stad voor het onderwijs
Voor het maken van De Wilde Stad zijn honderden uren film geschoten. De makers monteerden een deel van dit ruwe filmmateriaal tot korte clips voor de middenbouw van het basisonderwijs en bovenbouw van het voortgezet onderwijs en lieten Natuurwijs (BO) en IVN (VO) daar lesmateriaal bij ontwikkelen.

Basisonderwijs
De clips en het lesmateriaal voor groep 4/5/6 van het basisonderwijs is hier te vinden: Stad in de klas. Over de volgende 10 thema's is lesmateriaal ontwikkeld dat aansluit bij het verhaal van de film:

 • Les 1 Ik zie, ik zie wat jij niet ziet – De stad als natuurgebied
 • Les 2 Hap, slik, weg – Eten en gegeten worden in de stad
 • Les 3 Kamertje te huur – Samenleven in de stad
 • Les 4 Wereldreizigers – Van, naar en door de stad
 • Les 5 Uitvinders – Afkijken van de natuur
 • Les 6 Dierenmanieren – Gedrag van dieren in de stad
 • Les 7 Beestenbende – Afval en overlast in de stad
 • Les 8 Moeder Natuur – Voortplanting in de stad
 • Les 9 Nachtbrakers - Nachtleven in de stad
 • Les 10 Natuurschatten – Belang van natuur in de stad voor de mens 

Elke les bestaat uit het bekijken van een aantal clips en het beantwoorden van bijbehorende vragen, waarbij leerlingen de informatie uit de clips vergelijken met hun eigen situatie of wat ze al weten over de stad, een opdracht buiten en een filosofische vraag van André Kuipers.

Voortgezet onderwijs
Het pakket voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs bestaat uit een set praktische opdrachten en een docentenhandleiding. De clips en het bijbehorende lesmateriaal zijn te vinden op de website van biomimicry.nl. De lessen gaan over de volgende 4 thema's:

 • Afval
 • Wonen
 • Transport
 • Voeding

Van natuur kun je leren, bijvoorbeeld als inspiratiebron voor duurzame oplossingen voor hedendaagse problemen. Of het nu gaat om wonen, energie, vervoer, voedsel of communicatie; de natuur geeft verrassende inzichten. Nieuwsgierig gemaakt door de film 'De Wilde Stad' gaan leerlingen zelf op avontuur in hun eigen stad. Op zoek naar oplossingen die er al zijn, maar die ze alleen nog moeten vinden. Lekker naar buiten, onderzoekend leren. Ze maken hierbij gebruik van de principes van Biomimicry.

Doel

Bekijk je stad na het zien van deze film met andere ogen: overal is natuur, die erom vraagt verkend te worden. 

Doelgroep

Alle leeftijden

Prijs Te leen voor leden van de NatuurMEdiatheek

Projecten

In schooljaar 2015-2016 startte gemeente Amsterdam een stadsbreed basisprogramma van NME lessen voor alle basisscholen in de stad. Het doel van...
Lees verder

Leren over natuur in de natuurNatuurWijs wil kinderen in verbinding brengen met de natuur. Daarvoor biedt Natuurwijs een programma aan voor...
Lees verder
Bekijk alle projecten 'Leren in de stadsnatuur'

Educatief aanbod

Veel wilde dieren in Amsterdam laten zich niet eenvoudig zien. Ze leven 's nachts, verstoppen zich zodra ze mensen horen of zien of blijven niet...
Lees verder

Veel wilde dieren in Amsterdam laten zich niet eenvoudig zien. Ze leven 's nachts, verstoppen zich zodra ze mensen horen of zien of blijven niet...
Lees verder
Bekijk ons aanbod 'Leren in de stadsnatuur'