Klimaat en energie >

Wonderwel, een vrolijke inwijding in duurzaamheid

Vanuit verwondering op zoek naar antwoorden
De Wonderwel leerlijn (groep 1 t/m 8) sluit aan op de directe leefwereld van kinderen: de techniek achter basisvoorzieningen zoals voedsel, drinkwater, afval, riool, gas en elektra met veel aandacht voor duurzaamheid. Het avontuur begint dicht bij huis. Waar komt het drinkwater vandaan, wat gebeurt er na het doortrekken van de wc en hoe komt elektriciteit in een stopcontact? Al die vanzelfsprekend geachte basisvoorzieningen worden stuk voor stuk 'onvanzelfsprekend' gemaakt. Vanuit deze verwondering gaan de leerlingen op zoek naar antwoorden. 

Pilot
In deze door de gemeente Amsterdam mogelijk gemaakte pilot krijg je, in ruil voor het delen van jouw feedback, alle lessen van de gehele Wonderwel leerlijn gratis. Starten met de Wonderwel-lessen kan tussen april en september 2019. Tussen start en de eindpresentaties zitten ongeveer 6 weken waarin je elke week een half uur tot een dagdeel tijd besteedt aan Wonderwel. Iedere groep behandelt een eigen thema. Tijdens de lessen is er naast aandacht voor natuur en techniek ook aandacht voor geschiedenis, beeldende vorming en burgerschap. Voor elk leerjaar is er o.a. een techniekpracticum met gastdocent, een begeleide excursie/buitenles in de buurt en een begeleide excursie naar een nutsbedrijf dat de basisvoorziening voor de school levert.

Voorafgaand aan de start van de lessenserie krijgt het team een workshop over Wonderwel en onderzoekend leren.

Unieke kans
Aan deze pilot kunnen drie scholen uit Noord, Zuidoost en Nieuw-West deelnemen. Bij grotere belangstelling kiest ANMEC een aantal pilotscholen uit. Locatie, aantal deelnemende groepen, in dit schooljaar al kunnen starten en de intentie om na de pilot door te gaan met Wonderwel wegen dan mee bij de keus. 

Klik hier voor een uitgebreidere beschrijving van deze pilot, de voorwaarden en de lessen.
Voldoet jouw school niet aan de voorwaarden, maar wil je wel nu al aan de slag met Wonderwel? Neem dan contact op via de website wonderwel.nu.

Prima Onderwijs
Wonderwel werd ontwikkeld door Hans Wilschut in samenwerking met basisschool De Catamaran. Daarover verscheen eerder een artikel in Prima Onderwijs. Dit stuk geeft een goed beeld van de inhoud van het programma en de waarde van Wonderwel voor een school die onderzoekend en ontdekkend leren wil stimuleren. In 2017 won De Catamaran met Wonderwel de Techniektrofee.

Doel

Wonderwel is een leerlijn die kinderen op een onderzoekende wijze laat kennismaken en spelen met de wereld achter onze dagelijkse voorzieningen.

Doelgroep

basisonderwijs, groep 1 t/m 8

Locatie

In de klas, in de schoolomgeving, excursielocaties in Amsterdam, excursieslocaties buiten Amsterdam.

Prijs Gratis, exclusief reiskosten excursies
Duur 5-8 dagdelen

Projecten

Waarom regent het zo hard en hoe voeren we al dat water af?De klimaatverandering zorgt voor warmere drogere zomers en steeds meer hoosbuien. Ook...
Lees verder
Bekijk alle projecten 'Klimaat & energie'

NatuurMEdiatheek

Wil je goede activiteiten en lesprogramma's organiseren over natuur, milieu of duurzaamheid? Wij bieden de informatie en middelen. Lees meer over de kosten van een lidmaatschap, wat je daarvoor krijgt en onze openingstijden.
Amsterdamse basisscholen krijgen hun lidmaatschap (t.w.v. € 55,-) cadeau van de Gemeente Amsterdam, op voorwaarde dat zij hun reserveringen plaatsen via www.nmegids.nl/amsterdam. Bij een lidmaatschap en voor het lenen van materiaal gelden deze algemene voorwaarden

Educatief aanbod

Leerlingen krijgen met hoofd, hart en handen inzicht in wat zonne-energie voor mogelijkheden biedt, zowel in Nederland als in...
Lees verder
Bekijk ons aanbod 'Klimaat & energie'

Meer weten?

Elena Francissen
Elena Francissen
Adviseur
020-6225404