Klimaat en energie >

Samen voor een groene, duurzame buurt - ook als je huurt

Woningbouwcorporaties worden als maatschappelijke organisaties aangesproken op duurzaam gedrag in en een groene, schone leefomgeving rondom het woningbestand dat zij beheren. Dat staat of valt met betrokkenheid van de bewoners/huurders. Wanneer er onderhoud, renovatie of vervanging van bijvoorbeeld een cv-ketel plaatsvindt, vormt dat een aanknopingspunt om met de bewoners in gesprek te gaan over de kwaliteit van de leefomgeving. Zo raken bewoners (actiever) betrokken en ontdekken zij wat hun bijdrage voor de buurt betekent. 
ANMEC is met verschillende corporaties in gesprek om dit proces aan te jagen of te begeleiden. Met onze expertise en netwerken helpen we hen verder. Bijvoorbeeld:

  • bewonersparticipatie bij inrichting en beheer van de groene buitenruimte
  • trainen van medewerkers of buurtpartners die bewoners ondersteunen
  • informeren en enthousiasmeren van bewoners voor energiebesparing, afvalinzameling en -reductie
Er zijn al veel voorbeeldprojecten, initiatieven en netwerken in de stad waarin hiermee ervaring is opgedaan. Wij leggen graag de verbinding, coachen op de uitvoering, zorgen voor kwaliteit en laten zelf ook de handen wapperen als er wat georganiseerd moet worden.

Project Energiebesparing met Eigen Haard
Zo zijn we in 2016 met woningbouwcorporatie Eigen Haard een samenwerking aangegaan over energiebesparing in zuidoost. In de buurtwerkkamer van Holendrecht kwamen huurders gedurende het stookseizoen langs om met ANMEC in gesprek te gaan. Hoe ziet het thuisgedrag eruit, welke bespaarmaatregelen in gedrag en middelen zijn voorhanden en op welke wijze realiseer je gedragsverandering?
Vanaf het begin bleek de motivatie van deelnemers hoog om energie en uiteindelijk geld te besparen. In vijf lunchsessies en individuele energiebezoeken aan huis zijn deelnemers een stuk energiebewuster geworden, zijn begonnen met energiebesparend gedrag en hebben zelf besparingsmiddelen in huis geplaatst zoals waterbespaarringen, LED-lampen, radiatorfolie, douchetimers, etc.

De gerealiseerde gedragsveranderingen variëren van licht en apparatuur uitdoen op het moment dat er geen gebruik van wordt gemaakt, korter douchen, afwassen in een teil en niet onder stromend water, verwarming lager zetten, en de eigen meterstanden bijhouden zodat je weet hebt wat je verbruik is. Ook belangrijk is binnen het gezin, de familie, vriendenkring of in de buurt praten over energiebesparing. Dat houdt het onderwerp levendig en je wisselt informatie en inspiratie uit.
Door deze concrete acties te verbinden aan het nieuwe bewustzijn leer je nieuw gedrag aan.

Hans Westland, de coördinator van Casa Jepie Makandra, is heel enthousiast over deze cursus. Hij heeft de deelnemers stuk voor stuk zien veranderen in hun bewustzijn en gedrag rondom energiebesparing. Dat gunt hij meer inwoners van Holendrecht. Deelneemster Karin: "Ik vond het fijn dat ik kon meedoen aan deze cursus. Ik bespaar nu met mijn nieuwe gedrag op energiegebruik. Maar de douche-timer is nog een uitdaging."
Een andere deelneemster haakt daarop in: "Mijn kinderen zijn dankzij de douche-timer binnen no time klaar met douchen. Er is een wedstrijdje gaande wie het lukt klaar te zijn voor de pieper afgaat. Een geweldige vondst!"
Ook de andere deelnemers zijn enthousiast over onze cursus.

Energie krijgen van besparing
Nieuwsgierig geworden wat wij samen met jou kunnen betekenen voor een groene, duurzame buurt, mail ons voor een afspraak!

Projecten

Waarom regent het zo hard en hoe voeren we al dat water af?De klimaatverandering zorgt voor warmere drogere zomers en steeds meer hoosbuien. Ook...
Lees verder
Bekijk alle projecten 'Klimaat & energie'

Educatief aanbod

Bekijk ons aanbod 'Klimaat & energie'