Klimaat en energie >

Plek onder de zon 2019

Leerlingen krijgen met hoofd, hart en handen inzicht in wat zonne-energie voor mogelijkheden biedt, zowel in Nederland als in ontwikkelingslanden. Het project daagt je leerlingen uit om op een praktische en speelse wijze aan de slag te gaan met zonne-energie.

Startbijeenkomst
Het project begint in maart met een startbijeenkomst op woensdag 6 maart 2019 voor leerkrachten van alle deelnemende groepen. Tijdens deze bijeenkomst nemen we het project door, zodat je goed voorbereid van start gaat. Omdat de leerlingen voor de eindpresentatie een eigen product op zonne-energie gaan ontwerpen, besteden we tijdens de startbijeenkomst ook aandacht aan de ontwerpcyclus.
We plannen ook meteen de gastles in. Na afloop krijg je het lesmateriaal (de handleiding met werkbladen, een dvd en zonne-energiebouwpakketten voor iedere leerling) mee.

Doe het zelf lessen
In de maanden maart t/m juni geef je 3 lessen uit de handleiding. Je bepaalt zelf de planning, tijdsbesteding en volgorde van deze drie lessen.

  • Les Water en zon - De leerlingen krijgen voorbeelden te zien van duurzaam energiegebruik en hoe zonne-energie bij een drinkwaterproject in Indonesië wordt ingezet. De leerlingen verwerken informatie uit de les in een staafdiagram.
  • Les Rekenen met energie - De leerlingen berekenen wat het kost om zonne-energie op te wekken en wat het oplevert aan energiebesparing. Ze gaan na hoeveel energie er gebruikt wordt in het klaslokaal en denken na over energie besparende maatregelen.
  • Les Proefjes met zonne-energie - De leerlingen maken een 'apparaat' op zonne-energie, zoals een zonne-oven, een water-verwarmer of zonne-grill. Met zonnig weer testen ze hoe goed hun apparaat werkt. Na afloop presenteren ze hun producten en ervaringen aan elkaar.


Gastles Zonne-energie/ Begeleiding bij het proces van ontwerpend leren
We bieden je de mogelijkheid om zelf te kiezen waar je begeleiding bij nodig hebt gedurende dit project. Wil je een gastles over zonne-energie (1,5 uur) of begeleiding bij het ontwerpend leren proces? Dat zal on the job plaatsvinden. Samen met jou en je leerlingen zetten we de 1e stappen en werken we toe naar de uitvinding. Vanuit ANMEC en onze partners bieden we in ieder geval kosteloos 1,5 uur begeleiding aan en bepaal je zelf waar je onze inzet voor nodig hebt. Wil je voor beide onderdelen begeleiding? Dat kan tegen een meerprijs.

Activiteit
Nu is het aan de leerlingen om te laten zien wat ze geleerd hebben. Ze ontwerpen of maken iets dat op zonne-energie werkt. Een auto? Een waterfilter? Het moet iets zijn dat gepresenteerd kan worden bij de slotbijeenkomst, waar de beste uitvinding een prijs zal winnen.

Feestelijke afsluiting
Het project zal feestelijk worden afgesloten in de Oude Lutherse Kerk. Hier presenteren alle groepen hun zonne-energie product aan de jury. Aan een driekoppige jury leggen ze uit wat ze bedacht hebben, hoe het werkt en wat er zo handig, goed of leuk aan is. De groep met de beste presentatie ontvangt een leuke prijs voor de hele klas en natuurlijk de Plek onder de Zon trofee!

Het zonne-energie project Plek onder de zon is een samenwerking tussen de Diaconie Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam en ANMEC en wordt grotendeels bekostigd vanuit collectegelden. Deelnemende scholen betalen een bijdrage per groep. Indien een klas na aanmelding voor het project zijn deelname staakt, houdt ANMEC zich het recht voor gemaakte kosten in rekening te brengen tot een maximum van €450,-. Zie onze voorwaarden.

Doel

Leerlingen ontdekken hoe zonne-energie wordt opgewekt, waarvoor het allemaal wordt gebruikt en welke kansen er nog liggen.

Doelgroep

groep 6 t/m 8 van het basisonderwijs

Locatie

startbijeenkomst bij ANMEC, Plantage Middenlaan 2E
lessen op school
afsluiting in de Oude Lutherse kerk aan het Spui 

Beschikbaarheid

aanmelden kan tot uiterlijk 15 februari 2019
startbijeenkomst 6 maart 2019
(gast)lessen: maart, april, mei, juni
feestelijke afsluiting omstreeks de derde week van juni, in nader overleg met de deelnemende groepen.

Prijs €35,- per groep
Duur 5 dagdelen

Projecten

Waarom regent het zo hard en hoe voeren we al dat water af?De klimaatverandering zorgt voor warmere drogere zomers en steeds meer hoosbuien. Ook...
Lees verder
Bekijk alle projecten 'Klimaat & energie'

Educatief aanbod

Bekijk ons aanbod 'Klimaat & energie'

Meer weten?

Ingrid Brekelmans
Ingrid Brekelmans
Directeur
020 - 6225404