Klimaat en energie >

Ontwerp van duurzame wasmachine wint prijs

Geplaatst op:

Ontwerp van duurzame wasmachine wint prijs
Afsluiting Plek onder de Zon 21 juni 2018 – Groep 7 van de Leonardo da Vinci-school won de ontwerpwedstrijd van Plek onder de Zon 2018 met hun duurzame wasmachine op zonne-energie. De leerlingen wisten de jury te pakken met hun goed uitgedachte product. Aan alles was gedacht: van ecologisch wasmiddel, het hergebruik van water tot het gebruik van gerecycled materiaal.
Opvallend was dat veel groepen dit jaar hadden gedacht aan een duurzame uitwerking van hun ontwerp. Ook was de jury onder de indruk van de wijze van presenteren en leuke filmpjes. Het ROC greep de afsluiting aan om leerlingen enthousiast te maken voor een technische beroep of studie en leende een student van de opleiding Mechatronica voor onze jury.
Aan Plek onder de Zon 2018 namen 9 bovenbouwklassen deel waaronder 3 klassen van het speciaal onderwijs. ANMEC gaf elke deelnemende groep een gastles. Dit was het eerste jaar dat leerkrachten konden kiezen uit een gastles over zonne-energie ter introductie van het project of een gastles waarbij de leerlingen aan de slag gingen met het ontwerpend leren. De ontwerplessen werden enthousiast ontvangen door de leerkrachten. Naast de gastles en de ontwerpwedstrijd bouwden alle 180 leerlingen een zonnebloem draaiend op zonne-energie en gaven de leerkrachten les vanuit een lessenserie. Plek onder de zon genoot ook dit jaar van de samenwerking met de Lutherse Diakonie. 
Plek onder de zon 2018 werd goed ontvangen. Leerlingen gaven het project gemiddeld een 7,8. Ook leerkrachten wisten het te waarderen. “Bedankt voor een heel leuk, zinvol en inspirerend project!” - leerkracht S. “Ik heb vooral zitten observeren tijdens de les. Ik vond het zo interessant om te zien hoe de kinderen samen aan het ontwerpen waren. Hun creativiteit, maar ook het eigen ideeën loslaten om samen verder te komen.” - Leerkracht C. Ouders die bij de afsluiting aanwezig waren, gaven aan dat ze het goed vonden dat dit soort onderwerpen in de klas behandeld worden. Ook werd er opgemerkt:  "Ja, ik ga door dit project thuis ook 'bewuster' met energie om".

 

Projecten

Waarom regent het zo hard en hoe voeren we al dat water af?De klimaatverandering zorgt voor warmere drogere zomers en steeds meer hoosbuien. Ook...
Lees verder
Bekijk alle projecten 'Klimaat & energie'

Educatief aanbod

Bekijk ons aanbod 'Klimaat & energie'