Duurzaam in bedrijf >

Mark the Manny, gastouder met passie voor natuur

Geplaatst op:

Mark the Manny - in de soeptuin

Mark Jansen is gastouder in Amsterdam, met veel passie voor natuur. Regelmatig komt hij materialen lenen in de NatuurMEdiatheek. Wij waren nieuwsgierig: hoe ziet een dag met Mark eruit? En hoe zet hij de materialen in voor zijn werk?

Ongeveer een jaar geleden werd Mark gastouder voor kinderen van 1,5 - 4 jaar. De vier kinderen die hij momenteel opvangt zijn (toevallig) alle vier rond de 2,5 jaar oud en op maandag, dinsdag en donderdag bij hem. Hij speelt dagelijks met ze buiten en gebruikt de buurt en het Westerpark als zijn domein.

Een echte egel
Ongeveer elke 3 weken leent hij materialen in de NatuurMEdiatheek. Hij voelt aan waar de kinderen mee bezig zijn en sluit daar op aan. Als hij tijdens het voorlezen bijvoorbeeld merkt dat de kinderen niet echt een beeld hebben bij de egel, leent hij bij ons een opgezette egel. Samen bekijken ze het dier en wanneer het niet gebruikt wordt, staat het op een display: in het zicht, buiten direct bereik. Op een andere tafel is plek voor boekjes en knuffels die de kinderen wel zelf mogen pakken.

Niet meer bang voor vogels
Een van zijn oppaskinderen was buiten steeds bang voor vogels. Dit was voor Mark aanleiding om de thematas Vogels te lenen. In de tas zitten pluche vogeltjes (mus, merel, vink) die de zang van hun echte soortgenoot kunnen nabootsen. Er is ook een cd met vogelgeluiden en boeken over vogels om uit voor te lezen en zelf te lezen. Via gewenning en herkenning zijn nu ook de vogels buiten niet eng meer en kunnen ze zelf verschillende vogelsoorten benoemen.

Dieren dichtbij
Het lespakket Meneer de Pauw kwam te pas bij het bezoek aan de kinderboerderij. Mark nam spelletjes uit de tas mee om op de kinderboerderij te spelen, zoals met kaartjes van poten en hoeven op zoek naar het dier dat erbij hoort. Door het bezoek is er ook aandacht voor verschillen tussen dieren die veel op elkaar lijken, zoals konijn en cavia. En ook voor dieren die onze verzorging nodig hebben en dieren die zichzelf kunnen redden, zoals de duif.

Molshoop
Op een dag kwamen ze tijdens het buitenspelen een groot bruin ding tegen. De kinderen dachten dat het een koeienvlaai was, maar het bleek een molshoop te zijn. Hoe ziet een mol eruit? Even een opgezette mol lenen!
Los slingerend hout in zijn achtertuin is een goede vindplaats voor bodemdieren. Daar past dan weer de thematas Kriebelbeestjes bij. En ook vlinders mochten al eens een tijdje logeren bij Mark in een vlinderkast uit de NatuurMEdiatheek. De kinderen zagen de rupsjes uit hun eitje komen, eten en groeien. Ze zagen ze verpoppen en uiteindelijk lieten ze de vlinders samen vrij.
Marks huisdier, een poes, is inmiddels gewend aan de kindjes en daardoor benaderbaar door de kindjes. Voor Mark is dit aanleiding om het pakket over huisdieren bij ons te lenen.

Moestuin
In de achtertuin en op het terrein van Soeptuin Bredius is ruimte voor tuinieren. De kinderen krijgen zo een heel teeltjaar mee, samen zaaien, oogsten en opeten. De kinderen (her)kennen de bieslook goed en plukken en eten het ook als ze in Soeptuin Bredius zijn. Brandnetels en distels groeien trouwens ook in Marks tuin, want risico's tegenkomen bij het spelen, dat hoort er bij.

Natuurtalent
Mark is blij met de inspiratie die hij vindt in de NatuurMEdiatheek en de gesprekken met de medewerkers van ANMEC, "dat je het niet alleen doet". Heeft hij nog een tip voor andere medewerkers in de kinderopvang? "Leen niet teveel, de kinderen zijn al geboeid want natuur is uit zichzelf al genoeg in beweging. En werk vanuit je eigen talent."

Portret
Mark Janssen begon na het afronden van de Pabo als medewerker Tussen- en Buitenschoolse Opvang bij de Amsterdam International Community School op de Zuidas. Hij houdt ervan zich vrij te kunnen bewegen, daar is op de BSO meer ruimte voor dan wanneer je voor de klas staat. Tijdens zijn opleiding liep hij stage in Reggio Emilia waar hij leerde 'durf los te laten, dan leren ze zoveel meer'. Toen de AICS begon te groeien, nam ook de tijdsdruk toe en werd het door organisatorische vereisten moeilijker om bij ANMEC materialen te lenen.

Mark ging op zoek naar een kleinere organisatie die beter bij hem paste en kwam terecht bij het Woeste Westen, de plek waar kinderen nog echt vrij kunnen spelen met alle risico's van dien. Op de woensdagen is hij begeleider van twee geweldige Avonturenclubs. Daarnaast is hij daar oproepkracht voor het begeleiden van feestjes en natuureducatie voor scholen.

Mark houdt van het persoonlijke en hij staat voor 'naar buiten', natuur. Als bewoner raakte hij betrokken bij de oprichting van buurtmoestuin Soeptuin Bredius, hij was voor dit project een tijdje sleutelvrijwilliger. Via dit project leerde hij tuinieren, wat hij zowel bij de Soeptuin als in zijn eigen tuin nog steeds graag doet.

Mark staat ingeschreven bij een gastouderbureau met een antroposofische inslag en volgde hier ook een cursus voor. Hij voelt zich goed bij de antroposofie, maar past het niet 100% toe. Hij biedt de kinderen een veilige warme omgeving waar vanuit ze kunnen gaan ontdekken. Hij is de eerste gastouder met het Kwaliteitsmerk Groen Kinderopvang van Groen Cement en is zelf ook Metselaar bij Groen Cement. In die hoedanigheid verzorgt hij voor de 1e Vakinspiratiedag voor Gastouders op 8 april een workshop over groene gastouderopvang.

Projecten

Het internationale programma Eco-Schools is gebaseerd op het principe 'student-led change'. Dat betekent dat leerlingen een heel belangrijke rol...
Lees verder

Groen doet kinderen goed Natuur in de kinderopvang is goed voor kinderen. Ze vinden het leuk, het is gezond en ze leren er van. Er zijn genoeg...
Lees verder
Bekijk alle projecten 'Duurzaam in bedrijf'

Educatief aanbod

Hoe zou de ideale wereld eruit zien, als de spelers alles zou mogen bepalen? Het spelersteam bestuurt een eiland waar niets vaststaat en alles...
Lees verder
Bekijk ons aanbod 'Duurzaam in bedrijf'