Afval in de stad >

Plastic Free July

Geplaatst op:

Plastic Free July

Deze maand is het Plastic Free July: meer dan een miljoen mensen wereldwijd doen hun best geen wegwerpplastic te gebruiken. Elena ontdekte deze uitdaging toen zij een milieuvoorlichting over Plastic Soep voorbereidde op uitnodiging van multicultureel ouderencentrum De Hudsonhof. Tijdens de presentatie aan zo'n 25 ouderen uit de Baarsjes riep zij in haar enthousiasme "ik ga meedoen!".

 

Milieuvoorlichting Plastic soep
Via de gebiedsmakelaar van de Mercatorbuurt werd ANMEC benaderd om een milieuvoorlichting te geven bij De Hudsonhof. Na wat afstemmen met een vrijwilliger hadden we een datum, een flyer en een thema: plastic soep. Aan Elena de opdracht een programma samen te stellen en inhoudelijk te vullen: 

  • Plastic soep is een mondiaal probleem met lokale oorzaken
  • Plastic is een waardevolle grondstof die goed te recyclen is
  • Wij kunnen allemaal onze eigen verantwoordelijkheid nemen.

Natuurlijk kon een quizje 'wat mag wel én niet in de plasticbak' niet ontbreken, met een paar gemene doch leerzame instinkers. De ouderen konden erom lachen en zijn nu beter toegerust om plasticafval als grondstof te redden van de verbrandingsoven.

Lokale en mondiale initiatieven
Doordat ANMEC meegewerkt heeft aan de leskist Plastic Soep, hadden we al aardig wat kennis over het thema in huis, maar zoals alles bij duurzame ontwikkeling staat ook dit thema niet stil. We kenden al de lokale initiatieven WASTED en Plastic Whale, onlangs kwamen daar de Zero Waste Labs bij. En ook op internationaal niveau zijn Nederlanders in actie om plastic soep tegen te gaan en de oorzaken aan te pakken. Bekend is Boyan Slat met de Ocean Cleanup, en 'nieuw' Merijn Tinga alias de Plastic Soep Surfer die recent de hele Rijn af peddelde om onderzoek te doen naar en aandacht te vragen voor plastic vervuiling in binnenwateren die uitmonden in zee.

Plastic Free boodschappen doen
Elena werd helemaal enthousiast van al die goede initiatieven en ontdekte op de ochtend van de milieuvoorlichting dat juli was uitgeroepen tot plastic vrije maand. Ten overstaan van alle Hudsonhof ouderen zei zij toe mee te gaan doen. En dan moet je, hè. Maar, dat is nog heel niet gemakkelijk. De eerste twee aankopen die zij diezelfde dag nog deed: verpakt in plastic. De boodschappen de volgende dag: slechts 3 van de 20 items niet in plastic. De ‘Free’ in Plastic Free July blijkt echt een hele lastige als je niet al je gewoonten zomaar wilt of kunt omgooien. Toch zet de uitdaging Elena (en waarschijnlijk ook de andere miljoen deelnemers) wel aan het denken over alternatieven voor wegwerpplastic en (kleine) veranderingen in de dagelijkse ‘plastic consumptie’. Als die kleine veranderingen blijvend zijn, is dat hoe dan ook winst.

Projecten

Amsterdam heeft de ambitie om in 2020 vijfenzestig procent van het afval te scheiden. Bovendien is het voor de leefbaarheid en volksgezondheid...
Lees verder
Bekijk alle projecten 'Afval in de stad'

Educatief aanbod

Bekijk ons aanbod 'Afval in de stad'