Natuurlijk spelen >

NME fonds: hoe gaat het met...?

Geplaatst op:

NME fonds: hoe gaat het met...?

Afgelopen voorjaar kregen zes kansrijke Amsterdamse initiatieven een financieel steuntje in de rug uit het NME-fonds van de gemeente Amsterdam om hun plannen te verwezenlijken. Hoe gaat het intussen met deze initiatieven? Het derde initiatief waar we naar terugblikken is het initiatief van Stichting Nowhere.

De aanvraag
Op de natuurspeelplaats Jeugdland Oost is Nowhere verantwoordelijk voor het programma. Onder de naam Maakland is aan de natuurspeelplaats een kinderwerkplaats toegevoegd met ook een sier- en moestuin: het Eetbaar Eiland. Met de subsidie kan een tuinvrouw op woensdagmiddagen aanwezig zijn, zodat er altijd wat te beleven is. Zo komen de kinderen uit de Indische buurt heel natuurlijk in aanraking met het tuinieren.

Hoe gaat het?
In de periode van mei tot november zijn er 16 woensdagmiddagen gevuld met tuinactiviteiten. Michel de Rooij, directeur van Nowhere: "We doen altijd iets wat aansluit op het seizoen, bijvoorbeeld maïs koken, peren plukken en Sint Maartenlampionnen maken". De tuin is net winterklaar gemaakt en daarbij stopt het programma in principe.
De opzet om iemand op woensdagmiddag aanwezig te laten zijn in de tuin heeft gezorgd voor levendigheid. Michel: "De woensdagmiddag heeft zo betekenis gekregen, er gebeurt iets". En er gebeurt niet alleen iets met de kinderen die meewerken, maar ook iets voor de fysieke plek. Er wordt echt gewerkt, waardoor de gewassen groeien en bloeien. Daarmee is het een levende tuin geworden met levendigheid van de kinderen.