COLUMN: Vakantiegevoel bij een meeting, hoe houden we dat vast?

Geplaatst op:

COLUMN: Vakantiegevoel bij een meeting, hoe houden we dat vast?

Onze directeur Ingrid wandelt door het speelveld van duurzame educatie in Amsterdam en deelt haar belevingen. Deze keer komt er zowaar vakantiegevoel op bij een bijeenkomst en vraagt ze zich af hoe we dat straks ook na de vakantie vast kunnen houden. 

Voor velen breekt de vakantietijd aan. De vakantieplannen zijn divers. Nu.nl meldde onlangs:

'Nederlanders zijn afgelopen jaar vaker op vakantie gegaan, maar gingen daarvoor minder vaak over de grens. Het aantal binnenlandse trips nam vorig jaar met 3 procent toe, terwijl het aantal buitenlandse vakanties met 1 procent afnam.'

Ik kan nog niet inschatten wat voor effect dit heeft op het terugdringen van de CO2 uitstoot. Wat ik wel weet is dat mensen op vakantie vaker buiten zijn en zich voornemen om dit ook na de vakantie te blijven doen.

De praktijk is weerbarstig en goede voornemens stranden vaak. Daarom wil ik mijn ervaring van de afgelopen week met jullie delen. Ik was uitgenodigd voor een landelijke bijeenkomst dat als doel had de genodigden te informeren over de plannen van een NME organisatie en kennis en ervaring uit ter wisselen. Het gezelschap was gemengd.

Ik verwachtte een PowerPoint presentatie en groepsopdrachten. Echter, vanwege het mooie weer, was de bijeenkomst naar de buitenruimte verplaatst. De presentatie stond op een ouderwets schoolbord en de inhoud werd mondeling toegelicht. We kregen een rondleiding en daarna de opdracht om samen een biologische lunch te maken die we zelf opaten.

Ik heb zelden zo’n interessante uitwisseling van ideeën meegemaakt. Iedereen was relaxed en kwam aan het woord. Ik had zowaar al een beetje een vakantiegevoel. Dit gevoel werd gedeeld. Een beleidsambtenaar vertelde dat een bijeenkomst in deze setting voor hem veel effectiever was dan een ‘reguliere vergadering’; hij ging enthousiast aan de slag met de ideeën die hij had opgedaan en hij ging voorstellen om ook intern kennisuitwisseling op deze wijze te organiseren.

Een leerkracht vertelde dat hij samen met zijn klas, de afgelopen weken, regelmatig lessen buiten gaf. Gewoon door samen met de leerlingen de stoelen in de schaduw op het schoolplein te zetten. Het viel hem op dat de kinderen minder gestrest waren dan andere jaren vlak voor de zomervakantie.

Zo simpel kan het dus zijn. Als jij ook je vakantiegevoel wilt vasthouden: Ga wandelen met je collega’s, neem je leerlingen mee naar buiten, organiseer een bijeenkomst in een andere setting. Het werkt!

Ik wens iedereen een mooie vakantie met veel buitenlucht, maar vooral het vasthouden van het gevoel daarna.

Meer weten?

Ingrid Brekelmans
Ingrid Brekelmans
Directeur
020 - 6225404