Column - Klimaatbewustzijn in de stad: Wat betekent dat?

Geplaatst op:

Column - Klimaatbewustzijn in de stad: Wat betekent dat?

Leerlingen van het voortgezet onderwijs laten flink van zich horen omdat zij zich zorgen maken over hun duurzame toekomst. Is het slechts een kleine betrokken groep of leeft deze zorg breed?

Krant de Trouw kopte op 8 februari jl. “ Scholier kent klimaatrisico’s maar blijft wel graag vliegen.” De gemiddelde derdeklasser weet van opwarming maar betrekt het niet op zichzelf. : “Van mijn vlees moeten ze afblijven.”

Adwin Bosschaart, hoofddocent aan de lerarenopleiding aardrijkskunde aan de HvA, peilde onder 3000 vmbo-havo en VWO scholieren opvattingen over klimaatverandering en koppelt daar een projectopdracht aan.

Beoogd resultaat van dit project: Bewustwording van klimaatverandering in de eigen, stedelijke omgeving. Het voortgezet onderwijs kan een belangrijke rol spelen bij bewustwording en attitudevorming ten aanzien van duurzaamheid in het algemeen en klimaatverandering in het bijzonder.

Ook is het belangrijk de dialoog te stimuleren tussen leerlingen en hun ouders, waardoor deze groep ook bereikt kan worden.

Ons Digitaal lesmateriaal: “Natuurlijk Rainproof” sluit aan bij dit thema. Tegelijkertijd volgt ANMEC de ontwikkelingen van dit onderzoek op de voet zodat onze adviezen en educatieve hulpmiddelen voor het VO hierop aansluiten.

ANMEC deelt graag deze artikelen via onderstaande links.

HVA onderzoek over zorgen scholieren over klimaat

HVA over klimaatbewustzijn in de stad