Oproep! Voedselbosje zoekt Amsterdams schoolplein om wortel te schieten

Kan jullie schoolplein een stuk groener? Wil je kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier leren hoe voedsel groeit? ANMEC en IVN zoeken een schoolplein in Amsterdam waar een  Voedselbosje dit najaar wortel kan schieten en tot bloei mag komen. In ruil voor een stuk van jullie schoolplein en feedback op lesmateriaal en ondersteuning, ontvangen jullie een gratis mini-voedselbos waar je de komende jaren van mag gaan genieten! 

Wat is een Voedselbosje? 

Een Voedselbosje heeft een omvang van 30 aaneengesloten vierkante meter en bestaat uit 20 tot 25 soorten planten, struiken en bomen en door zijn samenstelling heel onderhoudsarm. Alle soorten zijn vast, dat wil zeggen dat ze het hele jaar staan en anders terugkomen na de winter. Van kersenboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot colakruid. De verschillende soorten bomen, struiken, bodembedekkers, klimplanten en kruiden in de voedselbosjes zijn deels of helemaal eetbaar. Zo’n voedselbosje is een heerlijke plek voor vlinders, vogels, bijen, kleine zoogdieren én mensen. 

In het bijbehorende educatietraject leren de kinderen: 

  • Wat een voedselbos is en hoe dit te verzorgen 
  • Waarom dit goed is voor de natuur, de biodiversiteit, het klimaat en jezelf 
  • Van alles over eetbare planten 
  • Natuur beleven 
  • Voedsel te oogsten en dit te verwerken tot een gerecht 

Hoe kan ik meedoen? 

Zie jij een voedselbos op jouw schoolplein helemaal zitten?  Check of je echt deze vrije ruimte hebt (5x6 meter of een strook van 3 bij 10 meter) en laat ons weten waarom juist jullie de meest geschikte school zijn voor een Voedselbosje. Uit de inzendingen kiezen wij één school, waar we dan samen komende winter gaan planten.  

Aanmelden kan tot 1 april 2021. Ga naar het aanboditem Voedselbos zoekt schoolplein en klik op reserveren om naar het aanmeldformulier te gaan.

 

Meer info