MicroBattle: spelenderwijs leren over duurzaamheid

 

MicroBattle: Goede daden hoeven niet groot te zijn

De MicroBattle is een drie weken durende challenge tussen teams van verschillende BO en VO-scholen in Amsterdam en Amstelveen. Als deelnemer kun je dagelijks punten scoren door eenvoudige maar duurzame acties uit te voeren. Elke deelnemer houdt zijn of haar eigen score bij in de MicroBattle Webapp.

Met alle teams samen werken we toe naar een community doel: zo veel mogelijk positieve impact hebben. Voor het team met de meeste punten is er een ook nog een leuke beloning.

Nu ook voor scholen!

ANMEC was in 2019 de winnaar van de MicroBattle voor bedrijven. Bij het in ontvangst nemen van de prijs spraken we de ambitie uit om de MicroBattle mogelijk te maken voor scholen. Dit voorjaar zette ANMEC samen met NME Amstelland –Meerlanden en Lutherse Diaconie Amsterdam de eerste stap: een pilot voor drie klassen tussen 26 Mei en 14 Juni. Na deze succesvolle pilot is besloten om verder te gaan en de MicroBattle ook voor andere scholen binnen en buiten Amsterdam beschikbaar te maken. De eerstvolgende staat gepland voor het najaar van 2021 (meer informatie volgt). 

 

" Meedoen is winnen" (PILOT update : 26 mei - 14 juni)

Na maandenlange voorbereidingen en vele overleggen tussen de 3 organiserende partijen was het dan eindelijk zover: op 26 mei gaven we het startschot voor de 3 weken durende MicroBattle pilot voor scholen. De deelnemende klassen werden 21 dagen lang uitgedaagd om dagelijks (milieu)vriendelijke acties uit te voeren. 

De klassen die meededen waren groep 6 van De Kleine Nicolaas, groep 7 van De Kleine Nicolaas een de gecombineerde Montessori klas (groep 6/7/8B) van de 15e Montessori Maas en Waal. De organiserende partijen deden mee voor spek en bonen, en voor de leuk. 

Het uitgangspunt van de battle = meedoen is winnen. In de app kregen de deelnemers elke dag een 'gefeliciteerd' of 'goed gedaan'. De 15e Montessori Maas & Waal behaalde uiteindelijk de meeste punten, dus die mag zich met recht de grote winnaar noemen. Proficiat!

Samen deden de 104 deelnemers maar liefst 8505 duurzame acties in 3 weken.

Impact in Cijfers:

Meer dan 2631 stuks zwerfafval geraapt 

1133x 'iets' met iemand gedeeld

Totaal 1240 dagen geen nieuwe spullen gekocht

1079 mensen ergens mee geholpen

718 complimentjes aan vreemden uitgedeeld 

1094 uur onafgebroken tijd met onze directe omgeving doorgebracht ipv met een beeldscherm

569 keer iemand geactiveerd ook een duurzame actie uit te voeren

Totaal 1037 dagen minder vlees, vis, eieren en zuivel gegeten

248 bonuspunten gescoord

 

 

 

 

Duurzame actie In de Spotlight 'Een vreemde een compliment geven'

Van alle acties vonden de kinderen en hun ouders het geven van een compliment aan een vreemde het leukst, en het eten van minder dierlijk voedsel het lastigst. Met de duurzame actie 'een vreemde een compliment geven' scoorden de deelnemers totaal 718 punten. Dit compliment komt van Cato, van de 15e Montessori Maas & Waal:

"Ik gaf een compliment aan een vreemde en dat was best wel ongemakkelijk, maar toch ook wel leuk. Het compliment wat ik gaf was: wat goed dat u op de fiets gaat, dat is heel duurzaam. 

De persoon aan wie ik het compliment gaf vond het volgens mij wel heel aardig dat ik dat compliment gaf en straalde best wel. Ik werd best wel blij nadat ik het compliment had gegeven."  

 


 

Wat heel duidelijk naar voren kwam in de pilot is dat ook vriendelijke acties bijdragen aan een positieve impact op mens en milieu. In drie weken tijd leerden de jonge deelnemers met aandacht en een positieve houding met hun directe omgeving te communiceren. Het doel is deze houding op langere termijn te bestendigen, vandaar dat de MicroBattle niet 1 week duurt, maar 3 weken. 

Wil jij ook een verschil maken? Geef je dan samen met je klas op voor de MicroBattle in November. Stuur een email naar: elena@anmec.nl.

En/of volg & like ons op social media: Instagram / Facebook / Twitter

Meer info