MicroBattle: spelenderwijs leren over duurzaamheid

 

Wat is de MicroBattle?

De MicroBattle is een drie weken durende challenge tussen teams van verschillende BO en VO-scholen in Amsterdam en Amstelveen. Als deelnemer kun je dagelijks punten scoren door eenvoudige maar duurzame acties uit te voeren. Elke deelnemer houdt zijn of haar eigen score bij in de MicroBattle Webapp.

Met alle teams samen werken we toe naar een community doel: zo veel mogelijk positieve impact hebben. Voor het team met de meeste punten is er een ook nog een leuke beloning.

De MicroBattle: voor het eerst voor scholen

ANMEC was in 2019 de winnaar van de MicroBattle voor bedrijven. Bij het in ontvangst nemen van de prijs spraken we de ambitie uit om de MicroBattle mogelijk te maken voor scholen. Dit voorjaar zet ANMEC samen met NME Amstelland –Meerlanden en Lutherse Diaconie Amsterdam de eerste stap: een pilot voor drie klassen. Deze staat gepland voor 26 mei - 14 juni. 

 

" Meedoen is winnen" (Testweek update : 14 - 21 april)

Onlangs hielden de medewerkers van de MicroBattle organisatie een testbattle: 7 dagen gingen 3 teams de uitdaging aan om dagelijks (milieu)vriendelijke acties uit te voeren. We werkten daarbij met de vernieuwde Webapp en naast dat we een gezellige battle hadden, konden we alles prima even testen voor de echte battle tussen 26 mei en 14 juni. Zelfs de bouwer van de MicroBattle app sloot zich aan.

Als organiserende teams onderling viel er natuurlijk wat fanatisme te verwachten, en dat bleek. Ons streefdoel van 650 punten werd ruimschoots overtroffen met 30 extra acties (elke actie = 1 punt). De ultieme winnaars van team Amstelveen behaalden maar liefst 70% van alle te halen punten. Proficiat!

Met een totaal van 23 deelnemers hadden we samen in 1 week tijd de volgende impact:

Meer dan 327 stuks zwerfafval geraapt 

80x 'iets' met iemand gedeeld

Totaal 120 dagen geen nieuwe spullen gekocht

83 mensen ergens mee geholpen

60 complimentjes uitgedeeld aan iemand die we niet kenden

184 uur onafgebroken tijd met onze directe omgeving doorgebracht ipv met een beeldscherm

40 keer iemand geactiveerd ook een duurzame actie uit te voeren

Totaal 109 dagen minder vlees, vis, eieren en zuivel gegeten dan we normaal deden

  

  

 

Feedback van deelnemers:

“Wat ik vooral heel leuk vind aan ‘een vreemde een compliment geven’, is dat je veel meer oog krijgt voor wat mensen in je omgeving toevoegen dat jij waardevol vindt en hoe leuk zij het vinden om daarvoor gewaardeerd te worden.”

“Alles geruimd in de ruime omgeving om ons huis heen! Jammer dat je daarmee niet extra kan scoren…!”

“Delen is in corona tijd lastig. Je ontmoet niet zoveel mensen. Maar toch vooral eten gedeeld, bv bedelaar station kliek gegeven, en kennis en tips gedeeld met vriendin."

"Terwijl ik zwerfafval raapte kwam ik een ongeopende brief tegen en leverde die gelijk af bij de geadresseerde. Dat voelde heel goed, om iemand zo te helpen en gelijk 2 muggen in 1 klap te slaan."


Wat heel duidelijk naar voren kwam in deze testweek is dat elke duurzame actie (hoe klein die misschien ook lijkt) een verschil maakt, als je het samen doet. Kortom, meedoen is winnen!

Wil jij ook een verschil maken? Geef je dan samen met je klas op voor de ECHTE MicroBattle, die plaatsvindt tussen 26 mei en 14 juni. Stuur een email naar: elena@anmec.nl.

Meer info