Natuurhub Amsterdam

ANMEC heet vanaf nu Natuurhub Amsterdam. Een nieuwe frisse smoel met een sterke ambitie voor de stad. We willen samen met jou en de rest vd stad vrije toegang tot natuurcontact, natuureducatie en natuurvaardigheden mogelijk maken voor iedere Amsterdammer.

Deze website blijft voorlopig actief tot alles netjes werkt en over is en zal dan ook overgaan in natuurhub.nl. Ook zal je zien dat onze e-mails van dezelfde namen komen maar nu vanaf naam@natuurhub.nl. We kijken er naar uit je daar te zien!

Warme Groet! Team Natuurhub Amsterdam

Klimaateducatie

Ons klimaat verandert, we hebben te maken met steeds meer weerextremen zoals hittestress, droogte, overstromingen en wateroverlast. Ook leerlingen krijgen hiermee te maken. In de toekomst zal er ook op hen een beroep gedaan worden om bij te dragen aan oplossingen om overlast en schade te beperken. Met de educatiematerialen op deze pagina kun je vanuit verschillende vakken en invalshoeken het thema behandelen in de klas. ANMEC biedt educatiematerialen die scholen helpen om dit thema op een leuke en praktische manier in hun lessen te verwerken, zodat leerlingen actief kunnen bijdragen aan een beter klimaat. 

Inspiratiekaarten Klimaatadaptatie

Docenten op de middelbare school voor de vakken Kunst, Natuurkunde/Scheikunde/Wiskunde, Maatschappijleer, Biologie, Nederlands/Engels en Aardrijkskunde kunnen dit materiaal direct in de les gebruiken. De inspiratiekaarten gaan over 4 subthema’s droogte, hitte, wateroverlast en overstromingen. Het zijn per vak maximaal 2 pagina’s aan lesideeën, compact en direct toepasbaar. Het bevat actuele wetenschappelijke bronnen en 100+ handige websitelinks met inspiratie. De inspiratiekaarten zijn ontwikkeld door ANMEC en SME, in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en gemeente Amsterdam. Een mooie stap naar het integreren van klimaatadaptatie in het hele curriculum! Naar dit aanbod.

Serious Game Klimaatadaptatie

Het Klimaatspel is een online 3D spel waarin de leerlingen zelf aan zet zijn om passende oplossingen te zoeken om de lokale gevolgen van klimaatverandering beheersbaar te houden. Het spel is uitgewerkt voor de buurt Buitenveldert. De leerlingen spelen vanuit drie verschillende rollen: bouwen, natuur en economie. Ze ervaren dat het mogelijk is om tot een klimaatbestendige inrichting te komen door samen te werken en rekening te houden met elkaars belangen. Het spel zelf is te spelen in één lesuur. Een voorbereidende en verwerkende les zijn nodig voor de gewenste leeropbrengst. Het spel is goed te combineren met de inspiratiekaarten Klimaatadaptatie. Naar dit aanbod.

Klimaatverandering: De zaak Sponslo en Steendam en de wateroverlasttafel

Met het lesmateriaal ‘Kinderadviesbureau Geel en Blauw maakt Groen: de zaak Sponslo en Steendam’ gaan leerlingen op een speelse en leerzame manier aan de slag met klimaatadaptatie. In een videoboodschap vraagt de burgemeester van Steendam de klas om advies over problemen in zijn gemeente: wateroverlast, hitte en plaagdieren. De leerlingen kruipen in de huid van een klimaatdeskundige en onderzoeken met oppervlakte thermometers welk effect er op de temperatuur is als de zon op water, steen of groen schijnt; ze ervaren met de wateroverlasttafel hoe ze stad bestand kunnen maken tegen hevige regenval en leren via een spel dat als er meer biodiversiteit is, de natuur ook een veel veerkrachtiger netwerk is. Via adviesposters delen ze hun bevindingen met de burgemeester van Steendam. Naar dit aanbod.

Inspiratiepakket Klimaatverandering

Deze inspiratietas bevat een verzameling van boeken, uitgewerkte lessen, lesideeën, spelletjes, boeken, onderzoeksmaterialen en nog veel meer rondom het thema Klimaatverandering. In de bijgesloten map vind je een verzameling lessuggesties waaruit je kunt kiezen, gerangschikt op thema's zoals Weer en klimaat, Klimaatverandering en geschiedenis, Klimaatverandering en natuur, Oplossingen. Verder kun je uit de map achtergrondinformatie halen en suggesties voor de inrichting van een rijke leeromgeving. Bekijk hier welke materialen er nog meer in het pakket zitten. Naar dit aanbod.

Hozen en lozen spel

Met dit educatieve waterbordspel leren leerlingen op een speelse manier over polders, dijken, molens en waterbeheer. Door de stijgende zeespiegel en hevigere regenbuien wordt Nederland steeds kwetsbaarder en dit spel laat zien hoe belangrijk waterbeheer is. Spelers moeten hun polder droog zien te houden door watervragen te beantwoorden, tactieken te gebruiken en zelfs hulp van de weergoden te krijgen. Hoe meer je weet over water, hoe groter je kans om te winnen! Dit bordspel is ideaal voor een project over water in Nederland, omdat het zowel kennis toetst als praktische tips geeft om voorbereid te zijn op de toekomst. Naar dit aanbod.

Meer info