Natuurhub Amsterdam

ANMEC heet vanaf nu Natuurhub Amsterdam. Een nieuwe frisse smoel met een sterke ambitie voor de stad. We willen samen met jou en de rest vd stad vrije toegang tot natuurcontact, natuureducatie en natuurvaardigheden mogelijk maken voor iedere Amsterdammer.

Deze website blijft voorlopig actief tot alles netjes werkt en over is en zal dan ook overgaan in natuurhub.nl. Ook zal je zien dat onze e-mails van dezelfde namen komen maar nu vanaf naam@natuurhub.nl. We kijken er naar uit je daar te zien!

Warme Groet! Team Natuurhub Amsterdam

Voedseleducatie en moestuinieren op school

De reeks bijeenkomsten over voedseleducatie en moestuinieren op school wordt georganiseerd in het kader van het Groen Educatief Leernetwerk Amsterdam. Dit is een community om mensen met elkaar in contact te brengen, van elkaar te laten leren en te inspireren. Samen ontwikkelen we een programma om professionals op te leiden tot “Green Educators”. 

Klik hier voor meer informatie over het Groen Educatief Leernetwerk Amsterdam

Aankomende bijeenkomsten

  • 25 september 2024 - 5e bijeenkomst Groen Educatief Leernetwerk over Voedseleducatie en wereldburgerschap - meer informatie
    ANMEC en De Smaakt te Pakken organiseren een inspiratiebijeenkomst voedseleducatie en wereldburgerschap op Stadsboerderij Osdorp. Tijdens deze middag voor educatie professionals, staat het gewas maïs centraal. Esther Boukema neemt ons mee in het rijke en diepgaande verhaal van maïs, dat onze identiteit als mens en wereldburger weerspiegelt. Ontdek hoe je deze kennis een plek geeft in jouw onderwijs.

    Wil je meer weten over Esther, haar visie op voedseleducatie en wereldburgerschap? Luister dan eens naar dit mooie gesprek in de Nivoz podcast.  


Eerdere Bijeenkomsten

  • 19 juni 2024 - 4e bijeenkomst Groen Educatief Leernetwerk over Voedseleducatie en moestuinieren op school - Meer informatie
    Op 19 juni 2024 organiseerde ANMEC samen met de tuingroep van de Amsterdamse Montessorischool een bijeenkomst over moestuinieren en voedseleducatie op school, bij De Amsterdamse Montessorischool. School of Food gaf een workshop Oogstverwerking  
  • 3 april 2024 - Kom in de k(l)as! - 3e bijeenkomst Groen Educatief Leernetwerk over Voedseleducatie en moestuinieren op school - Meer informatie 
    Op 3 april 2024 organiseerde ANMEC samen met leerkrachtondersteuner Miranda Leerdam een bijeenkomst over moestuinieren en voedseleducatie op school, bij IKC De Knotwilg. 
  • 27 September 2023 - 2e bijeenkomst Groen Educatief Leernetwerk over Voedseleducatie en moestuinieren op school - Meer informatie
    Op 27 september 2023 organiseerde ANMEC samen met Jacoline van Duijvenbode een bijeenkomst over moestuinieren en natuureducatie op school, bij Yuverta Amsterdam Oost.
  • 7 Juni 2023 - 1e bijeenkomst Groen Educatief Leernetwerk over Voedseleducatie en moestuinieren op school - Meer informatieOp 7 juni organiseerde ANMEC samen met Laura Bremmers een bijeenkomst over moestuinieren op school en voedseleducatie bij de Indische Buurtschool. 

  

Interviews met het netwerk over Voedseleducatie en Moestuinieren op school

 

 "Ons leven heeft zoveel aspecten die allemaal meedoen in wat we eten en wie we zijn" 

Onder de noemer voedseleducatie verleidt Esther Boukema scholen, kinderen en docenten nieuwe, vaak onbekende terreinen te betreden. ‘Ik zou zeggen, daar waar de gezondheidsprogramma’s stoppen, daar pak ik het op.’ De kunsten, de verbeelding en de verwarring, de pedagogische opdracht, alles doet in haar praktijk, in de manier van kijken en het wereldgericht onderwijzen waartoe ze uitnodigt, mee. Wil je meer weten over Esther, haar visie op voedseleducatie en wereldburgerschap?  Luister dan eens naar dit mooie gesprek in de Nivoz podcast.   
 

“Kinderen zijn gezonder gaan eten door de lessen” 

Laura Bremmers geeft met passie voedseleducatie op de Indische Buurt School, waar ze koken en moestuinieren centraal stelt. Ze ziet dat kinderen gezonder eten en meer respect voor de natuur ontwikkelen door actief mee te doen. Laura wil haar ervaringen delen en andere leerkrachten inspireren om voedseleducatie op te nemen in hun lesprogramma's. Lees het interview voor meer over haar aanpak en missie. Lees hier het hele interview  

 “Via maakonderwijs laat ik leerlingen verbinding maken met planten en natuur” 

Jacoline van Duijvenbode geeft al vijf jaar les op Yuverta Amsterdam Oost, waar ze leerlingen in VMBO en Praktijkonderwijs inspireert met Groene Vakken. Vanuit haar achtergrond in tuinieren en haar passie voor natuur, wil ze leerlingen bewust maken van hun verbondenheid met de natuur. Door creativiteit te combineren met natuuronderwijs, laat ze hen insectenhuisjes ontwerpen en planten verzorgen. Jacoline ziet dat eigenaarschap in de tuin zorgt voor motivatie en leerplezier. Lees het interview voor meer over haar aanpak en ideeën voor groen en creatief onderwijs. 
  

"Verwonderen over wat er kan groeien als je er goed voor zorgt" 

Miranda Leerdam begeleidt het moestuinproject in de kas op het dak van IKC De Knotwilg, waar kinderen leren hoe planten groeien en zich verwonderen over wat er uit een zaadje kan komen. Ondanks haar gebrek aan groene vingers, zet Miranda zich met enthousiasme in voor het project. Lees het interview om meer te ontdekken over haar aanpak en de ervaringen met de kas op school. 

Tuingroep AMS: "het mag ook best eens misgaan, dat hoort erbij" 

De tuingroep van de Amsterdamse Montessorischool (AMS) heeft nieuw leven geblazen in de gezamenlijke moestuin op het schoolplein. Leerkrachten en ouders werken samen om leerlingen te betrekken bij tuinieren, waarbij leerervaringen centraal staan, zelfs als er soms iets misgaat. Met praktische lessen en creatieve ideeën willen ze de tuin steeds meer integreren in het onderwijs, van oogstverwerking tot reken- en taalopdrachten. Lees het volledige interview om meer te ontdekken over de aanpak en toekomstplannen van de tuingroep.  

 

 













 

 

Meer info