Textiel verven met planten uit je tuin of de natuur

Welke planten en bloemen geven welke kleuren af?

Kleding werd lang geverfd met planten en bloemen, totdat we overstapten op synthetische verf. In de tussentijd zijn we het kleuren van onze kleding en ander textiel met botanisch materiaal een beetje vergeten, maar het is een veel duurzamer en natuurvriendelijker methode. En leuk bovendien. We dragen de kennis daarom graag aan je over, zodat je zelfs thuis creatief aan de slag kan gaan!

Wat je vooral moet weten is welke planten en bloemen welke kleurstoffen bevatten, zodat je je oude t-shirt of een laken de gewenste kleur kan geven. We focussen ons met name op inheemse planten, vaak kan je die OF zelf in je tuin zetten OF in je buurt plukken. Zo geven de bessen van de veelvoorkomende Vlierstruik een blauwe kleur af, en het blad een geelgroene kleur. Daarnaast zijn inheemse planten goed voor de biodiversiteit: bijen, vlinders, wespen en zweefvliegen kunnen ervan eten, dus als je deze planten zelf gaat zaaien dan maak je de natuur ook heel blij!

Wat ook handig is om te weten is hoe je de kleuren uit de plant kan halen. Dit kan per plant verschillen, maar meestal gaat het om een heet water extract, als een soort sterke thee. Vervolgens leg je hier een kledingstuk in te week. 

 

 

De Gift of Colour Tuin van Bloei & Groei in Zuid-Oost

Wil je van een botanisch verfcoach een les volgen of wil je een tuin bezoeken waar alleen maar verfplanten groeien? Breng dan eens een bezoekje aan de Gift of Colour Tuin in Zuid-Oost. De Gift of Colour Tuin is een bijzondere plek aan de rand van het Nelson Mandelapark en een samenwerking tussen textielverf-kunstenares Claudy Jongstra en Bloei & Groei. De pijlers van de tuin zijn ecologie, textiel tradities en een lokale maakindustrie. Zo worden er nu 10 vrouwen uit de buurt opgeleid tot kleurcoaches, waar jij weer van kan leren. 

Op zaterdag 8 oktober 2022 organiseerden we hier een workshop voor 12 deelnemers.

Er waren 3 kleurbaden met o.a. avocadopitten, eikeltjes en vlinderstruik voorbereid. Totebags, sjaals en t-shirts werden hierin met beits (ijzer, aluin en koper) geverfd.
 
De resultaten waren vebluffend mooi; 100% afbreekbaar en super leuk om je kleding of ander textiel nieuw leven in te blazen. Hier een impressie van een zonovergoten zaterdagmiddag met een gemotiveerde groep van 12 cursisten. De cursisten kregen allen een hand-out mee met recept en verfplanten. Je kan de handleiding botanisch textielverven hier digitaal downloaden. 

Circulair textiel lessen voor basisscholen

We noemden het hierboven al even, maar het verven van textiel met planten is een heel duurzaam alternatief op synthetische verf die voor de natuur moeilijk afbreekbaar is. Synthetische verf is dus zeer vervuilend, terwijl je botanische verf (uit planten dus) gewoon kan teruggeven aan de aarde en zelfs goed is voor de natuur. Daarnaast kan je het zelf heel makkelijk doen, waardoor je bijvoorbeeld een oude trui met een leuk nieuw kleurtje kan pimpen en dus geen nieuwe meer hoeft te kopen.

Je zou dus kunnen zeggen dat botanisch textielverven 'circulair' is, net als het kopen van tweedehands kleding of het kopen van kleding van geryclede materialen. Om kinderen hier al op jonge leeftijd bewust van te maken hebben we in samenwerking met Danielle Schouten van 'De wereld van Kleding' een inspiratiekoffer ontwikkelt waar ook een les over verfplanten in zit, naast nog 11 andere lessen. De koffer is geschikt voor groep 6 t/m 8 en kan gratis bij ons worden geleend. 

Meer info