TuinTrail: Natuurspeurtochten in Amsterdam-Oost

3 verrassende natuur- en luisterspeurtochten in Amsterdam-Oost

De twee TuinTrail wandelingen voor volwassenen nemen je mee langs de mooiste – bekende én onbekende – parken en tuinen van Amsterdam-Oost. Ontdek bijzondere bomen, vlindertuinen en vleermuizenkasten. En leer alles over solitaire bijen, permacultuur en stadsecologie. Niets missen onderweg? Klik op de haltes voor omschrijvingen, tekeningen en audiofragmenten. Oortjes in, goede wandelschoenen aan en gaan!

Op de website van www.tuintrail.amsterdam kan je kiezen uit 3 verschillende routes, waaronder een korte interactieve luisterspeurtocht voor kinderen met hun (groot)ouders. 

De TuinTrail is bedacht door Hendrikje Veerman en uitgewerkt door een team van makers. De luisterspeurtocht voor kinderen is mede mogelijk gemaakt door ANMEC (vanuit het NME Fonds) en ontworpen door Linda Busman (natuur-educatief werker). Voor de kinderspeurtocht heeft het TuinTrail team korte verhaaltjes laten inspreken door kinderen uit de buurt en van Tuinpark Nieuwe Levenskracht, vanuit het perspectief van de planten en de dieren zelf. Takkie de Takkenril vertelt wie er in hem wonen en Cindy de Citroenvlinder laat je aan bloemen ruiken.

De kinderen krijgen er tijdens het wandelen speur-, teken, - en doe- opdrachten bij. Zo maken we ze enthousiast voor de natuur. Haal een speurtochtkaart op bij de Bieb in Oost, op zaterdagen bij het Winckeltje van tuinpark Nieuwe Levenskracht, Jeugdland of kinderboerderij de Werf of print zelf een exemplaar.

Idee: Hendrikje Veerman, Illustrator: Mélanie Corre, Developer: Ingo Valente, Eindredactie: Teresa Veerman, Audio: Lucy Buddelmeijer, Luisterspeurtocht: Linda Busman

 

Tijdens je speurtocht kan je 1 van deze plekken tegenkomen:

Nieuwe levenskracht

Dit tuinenpark is opgericht in 1933 en ligt tussen sportvelden, spoor en A-10. Behalve de tuinders (151 tuinen) en hun gezinnen, hebben veel dieren hier hun plek gevonden. Het park vormt onderdeel van het ecolint een ononderbroken natuurstrook die loopt van Sciencepark tot Nieuwe Meer. Hierdoor kunnen kleine zoogdieren en amfibieën zich ongehinderd verplaatsen.

Natuur, je beste buur

Deze vrijwilligersorganisatie zorgt voor het natuurbeheer aan de randen van de sportparken Middenmeer en Voorland. Naast onderhoud en monitoring van de nestkastjes verzorgen de vrijwilligers ook de ijsvogelwand en de vlinderidylle.

Rainproof

Op de Brink (Betondorp) is een megagootsteen aangelegd door de stichting Rainproof. Deze vangt het regenwater op in een heel groot waterreservoir onder het plein. Zo zorg je in natte tijden dat het rioolsysteem niet overbelast raakt, en dat je in droge tijden genoeg water hebt voor alle beplanting op het plein. uWadi Een wadi is een met grind en zand gevulde greppel of sloot, die water zowel kan vasthouden als infiltreren. Tijdens de wandeling kom je meerdere wadi’s tegen.

Arboretum

Op de begraafplaats De Nieuwe Ooster staan bijzondere loof- en naaldbomen: een bomentuin ofwel arboretum. De gelijknamige stichting verspreidt met rondleidingen en educatief materiaal de kennis over de bomen en de aanleg van het bomenpark.

Park en Bloementuin Darwin

Een rustgevende sfeervolle plek langs de verkeersdrukte van de Gooiseweg. De in het midden van het park gelegen bloementuin wordt door ongeveer 40 vrijwilligers onderhouden. De geometrische aanleg en plantenkeuze zorgen voor een bijzondere ervaring.

Amstelglorie

Op dit tuinenpark staan maar liefst 440 huisjes! Hier is goed te zien en te horen hoe de stad steeds dichterbij komt. Amstelglorie staat regelmatig onder druk van gemeenteplannen voor bebouwing. Een bijzonder initiatief is het onderzoek van Jon de bijenman, dat ook te horen is op de audiotour.

Oeverbos

Langs de Amstel net voorbij de A2 richting Utrecht, ligt deze eigenlijk verwaarloosde ruimte tussen de woonboten en de doorgaande weg. Hierdoor konden er moerassige stukjes ontstaan en blijven. Gelukkig laat ook de gemeente dit stukje natuur met rust!

Klein Dantzig

Een volkstuinenpark met 120 huisjes aan de rand van Park Frankendael en grenzend aan de schooltuinen. Veel aandacht geven de tuinders aan natuurlijk tuinieren om insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren een goed leefklimaat te bieden.

Joodse Begraafplaats Zeeburg

Een deel van dit cultureel erfgoed is het laatste jaar toegankelijk gemaakt voor wandelaars. Maar het grootste stuk is een oase van rust voor dieren, zoals buizerd, karekiet, vos en reptielen en heeft daardoor een bijzondere ecologische waarde.

Buurttuin Oost Indisch Groen

Een educatieve ontmoetingsplek aan de rand van het Flevopark waar mensen gestimuleerd worden hun ideeën met betrekking tot duurzaamheid te ontwikkelen. Inspirerende plek. Een van de eerste initiatieven m.b.t. stadstuinieren.

Jeugdland

Een ideale plek voor kinderen. Roos organiseert kinderworkshops op ‘het eetbare eiland’ waar de deelnemertjes vlierbessenlimonade, kruidenbloemboter of wilgenfluitjes leren maken.

Anna's Tuin & Ruigte

Buurtbewoners en studenten beheren dit unieke plekje op het Sciencepark. In de Tuin wordt permacultuur gebruikt, in de Ruigte kan de natuur haar gang gaan. Met excursies, lessen en informatieborden wordt de opgedane kennis gedeeld.

Meer info