10 avontuurlijke natuurspeelplekken in Amsterdam

Over een boomstam klauteren, met water spelen, van een heuvel rollen, Amsterdam zit vol plekken waar je kan spelen in de natuur. Hier kun je met je kinderen naartoe om lekker te ravotten en op ontdekkingstocht te gaan naar wat er allemaal groeit, kruipt, springt, zwemt en vliegt. Hieronder staan per stadsdeel de mooiste natuurlijke plekken in Amsterdam die geschikt zijn voor kinderen. 

 

Noord

  • De speeltuinen van Stichting Spin. In Amsterdam Noord zijn veel speeltuinen van Stichting Spin. Deze speeltuinen hebben vaak een moestuin, moestuinbakken, bomen, struiken, waterspeelplekken en dieren. Kinderen kunnen hier naar hartenlust op ontdekkingstocht. De speeltuinen hebben spelinlopen voor ouders en er is zelfs een speciale buiten-spelinloop waarbij de aandacht ligt op het buiten in het groen onderzoeken en spelen. Er zijn acht speeltuinen van Stichting Spin verspreid door Amsterdam Noord. Een overzicht van alle speeltuinen vind je op de website.
  • Natuurspeeltuin NoordOogst. De natuurspeeltuin NoordOogst is een groen en uitdagend speelterrein waar voor kinderen veel te beleven valt. Je vindt er een spannende waterbaan en een spetterplas met kleine watervalletjes, stapstenen en grote boomstammen. Bomen vormen een natuurlijk klimparcours en er is een uitkijktoren! Ook is er een zandbak en er zijn zitplekken om te picknicken of een kinderfeestje te houden. De natuurspeeltuin is overdag altijd open, gratis en openbaar. Op het terrein van NoordOogst vind je naast de speeltuin ook diverse duurzame ondernemers en stadslandbouw. Vaak staan er de varkens van Buitengewone Varkens die lekker in de modder rollen en heel vriendelijk zijn. Ook is er een prachtige openbare vlindertuin Mot in Mokum. Hier kun je met je kinderen doorheen wandelen en genieten van alles wat er bloeit en rondfladdert. Je kunt zelfs een educatief programma voor kinderen aanvragen. Je ontdekt wat rupsen lekker en niet lekker vinden en natuurlijk zijn er heel veel vlinders te bestuderen in het vlinderobservatorium. Let wel: het observatorium is niet altijd geopend. Klik hier voor de locatie. Toch vlinders zien fladderen? De nieuwe vlindertuin op het Buikslotermeerplein is 24/7 voor publiek toegankelijk en er gaat een BMX-baan dwars doorheen. Dat is nog eens urban nature! Kik hier voor de locatie
  • PuurNatuurTuin. Deze buurttuin van Frans Schraven is er voor iedereen die van pure natuur houdt. Om te leren, te experimenteren, te kijken, te voelen en even tot jezelf te komen. Je kunt er lekker rondrennen en klimmen, bouwen met takken en op stammen klimmen, er is ook een stilte plekje en een vuurplaats. De tuin is ontstaan vanuit de buurt en de weggetjes zijn ontstaan doordat kinderen er speelden. Het is een hele fijne speelplek. Er zijn geen speeltoestellen, maar dat is ook helemaal niet nodig. De natuur zorgt dat kinderen zelf gaan creëren. In de zomermaanden kun je heerlijk fruit plukken van de overvolle fruitbomen zoals pruimen, appels, peren en vijgen. Klik hier voor de locatie.

* Foto: Natuurspeeltuin Stichting SPIN

Oost

  • Natuurspeeltuin Jeugdland. Jeugdland is een grote avonturenspeeltuin en kinderwerkplaats. Naast veel natuur om zelf op ontdekkingstocht te gaan zijn er op jeugdland allerlei speeltoestellen: van schommels, glijbanen en een kabelbaan tot een waterspeelplaats. Je kunt er vrij spelen, timmeren in het huttendorp, meedoen aan workshops, een ruimte huren of je feestje vieren. Er zijn allerlei georganiseerde activiteiten over natuur, voedsel en duurzaamheid. Je kunt er waterbeestjes vangen met netjes die je daar kunt lenen. Er is in elk seizoen een andere kabouter speurtocht met activiteitenboekje waarbij alle kabouters die op jeugdland wonen je meenemen in hun avonturen. Voor ouders met hun kind is het bezoek aan Jeugdland gratis (voor georganiseerde bezoeken zoals kinderfeestjes kost het € 4,50 per kind). Klik hier voor de locatie.
  • Speeltuin Amsteldorp In buurtspeeltuin Amsteldorp kunnen kinderen spelen tussen de bomen, in het gras en op spannende speeltoestellen. Denk aan rollen van de heuvels, klimmen op torens en balanceren over balken. En voor de echte avonturiers is er een kabelbaan! Kortom, genoeg te beleven. Klik hier voor de locatie.
  • Speelbos het Banjerbossie. Midden in het Diemerbos vind je speelbos Banjerbossie, waar kinderen eindeloos kunnen spelen. Sluip via de kronkelpaadjes door het bos, vaar met het pontje over het water, roetsj met de kabelbaan door de lucht, spring via de stapstenen over water en gras of maak muziek op de levensgrote xylofoon. Je kunt hier naar hartenlust hutten bouwen, met water kliederen, verstoppertje spelen of gewoon gezellig luieren. En als je even zin hebt in een sapje of een chocomel, dan kan je bij House of Bird je hart ophalen. Je kunt van hieruit ook met een knapzak en zoekkaart op pad om vogels te spotten op de Birdroute.   Klik hier voor de locatie.

* Foto: Jeugdland

Zuid

Het Amsterdamse bos. Voor kinderen van alle leeftijden is er in het Amsterdamse Bos het hele jaar genoeg te ontdekken. Ga bijvoorbeeld lekker door het bos struinen of spelen op de speelweides. Voor de echte avonturiers zijn er de speeleilanden, met touwbruggen, drijvende vlotten, boomstammen parcours en klimbomen. Of kom kennismaken met de (pasgeboren) geiten op de geitenboerderij. Bij de boswinkel kun je terecht voor allerlei speurtochten door het bos of een excursie met de boswachter tijdens een kinderfeestje. Klik hier voor de locatie.

* Foto: Amsterdamse Bos

West

  • Het Woeste Westen. Het Woeste Westen ligt in het Westerpark en is een groot avontuurlijk speellandschap waar kinderen vrij kunnen spelen in de natuur. Het terrein bestaat uit eilanden met daar omheen sloten. Er zijn geheime paden door het riet, hoog gras en een springsloot. Ook vind je er een stromende beek, een speelvijver met waterpomp, heuvels, wilgenhutten, tunnels en verstopbosjes. Er staan veel hoge wilgenbomen die ook op de heetste dagen lekkere schaduw geven. Je kunt met losse takken hutten bouwen en er is een klimparcours tussen de bomen en er drijven vlotten in de sloot waarmee je op ontdekkingstocht kunt gaan. Kinderen kunnen altijd een broodje bakken of marshmallows roosteren boven het kampvuur (2 euro). Er is een wc aanwezig en er is iets te eten en te drinken verkrijgbaar. Daarnaast kun je terecht voor een kinderfeestjes met stoere activiteiten Klik hier voor de locatie.
  • Natuurspeeltuin Natureluur. Op deze avontuurlijke plek in het Sloterpark kunnen kinderen eindeloos spelen met en in het water, meer leren over planten en beesten en op een speelse manier het park verkennen. De speeltuin is openbaar toegankelijk, dus kinderen kunnen altijd komen spelen. De Natureluur omgeving biedt véél vertier. Zo kan je een bezoekje brengen aan de kinderboerderij, een kijkje nemen in de Heemtuin of struinen door natuurgebied het Ruige Riet. Midden in de Natureluur ligt gebouwtje De Drijfsijs, waar ook de toiletten zijn. In dit gebouwtje kunnen bezoekers bij de kiosk van de Natuurkamer terecht voor een snackje, ijsjes en warme én frisse drankjes. Deze ruimte kan ook worden gehuurd voor bijvoorbeeld kinderfeestjes, en bij de kiosk in de Natureluur kan je het hele jaar door terecht voor ‘Natureluur belevenissen’Klik hier voor de locatie.
  • Stadsboerderij Osdorp. Stadsboerderij Osdorp is een groene ontmoetingsplek midden in Osdorp. Er valt van alles te ontdekken. Je kunt een bezoekje brengen aan de dieren en kijken wat er allemaal voor lekkers in de moestuinen groeit. Er zijn voor jong en oud geregeld georganiseerde activiteiten, die zijn te vinden in de agenda. Klik hier voor de locatie.

* Foto: Het Woeste Westen

Ken of ben jij een locatie die ook echt in deze lijst hoort? Laat het ons weten via mela@anmec.nl of inge@anmec.nl 

Meer info