MicroBattle: spelenderwijs leren over duurzaamheid
MicroBattle: Goede daden hoeven niet groot te zijn
De MicroBattle is een drie weken durende challenge tussen teams van verschillende BO en VO-scholen in Amsterdam en Amstelveen. Als deelnemer kun je dagelijks punten scoren door eenvoudige maar duurzame acties uit te voeren. Elke deelnemer houdt zijn of haar eigen score bij in de MicroBattle Webapp.
Met alle teams samen werken we toe naar een community doel: zo veel mogelijk positieve impact hebben. Voor het team met de meeste punten is er ook nog een leuke beloning.
Nu ook voor scholen!
ANMEC was in 2019 de winnaar van de MicroBattle voor bedrijven. Bij het in ontvangst nemen van de prijs spraken we de ambitie uit om de MicroBattle mogelijk te maken voor scholen. Voorjaar 2021 zette ANMEC samen met NME Amstelland - Meerlanden en de Lutherse Diaconie Amsterdam de eerste stap: een pilot voor drie klassen in Amsterdam en Amstelveen. Na deze succesvolle pilot is besloten om verder te gaan en de MicroBattle ook voor andere scholen binnen en buiten Amsterdam beschikbaar te maken. In november 2021 deden er maar liefst 10 klassen mee! Je kan op deze pagina of via onze social media kanalen (Instagram / Facebook) de updates bijhouden. Wil jij ook een verschil maken? Geef je klas dan op voor een volgende battle: elena@anmec.nl.
21 dagen duurzame en sociale acties doen voor langdurig effect
Door drie weken lang dagelijks duurzame acties te doen, doen jij en je klas niet alleen een waardevolle en positieve ervaringen met duurzaam gedrag op, maar vergroot je ook de kans dat het beklijft. Daarnaast is er in die drie weken genoeg tijd om in gesprek te gaan met elkaar (thuis en in de klas) en samen te leren over de impact van onze acties op mens en milieu.
Doe mee!
Van 2 t/m 22 november 2022 kun je weer meedoen aan de MicroBattle. Aanmelden kan via Elena Francissen (elena@anmec.nl) of onze aanbod pagina.
"Meedoen is winnen" (November 2021 Battle UPDATE)
Allereerst een ronde applaus voor de 10 (!) klassen van 9 scholen die deze herfst door wind en weer consequent zwerfafval raapten, elkaar complimentjes gaven en aan de slag gingen met het maken van vegetarische (en soms zelf veganistische) recepten.
De scholen die deze keer meededen waren De Zeeheld, OBS De Wagenmaker, Lumion College, SBO De Driesprong, De Vlaamse Reus, Sint Jan School, 6e Montessori Anne Frank en de Kleine Reus. De organiserende partijen deden mee voor spek en bonen, en voor de leuk.
Het uitgangspunt van de battle = meedoen is winnen. In de app kregen de deelnemers elke dag een 'gefeliciteerd' of 'goed gedaan'. Het was dan ook een nek aan nek race, met groepen 7a en 7b van de St. Jan School beiden in de top 3. Uiteindelijk scoorde groep 7a net ietsje meer punten, met maar liefst 3395 duurzame acties in 3 weken. Van harte gefeliciteerd!!! Maandag 6 december 2021 namen zij hun trofee, een Makkelijke Moestuin, in ontvangst.
Samen deden de 213 deelnemers maar liefst 15894 duurzame acties in 3 weken.
Impact in Cijfers:
Meer dan 5493 stuks zwerfafval geraapt
2071x 'iets' met iemand gedeeld
Totaal 2274 dagen geen nieuwe spullen gekocht
2007 mensen ergens mee geholpen
1512 complimentjes aan vreemden uitgedeeld
1945 uur onafgebroken tijd met onze directe omgeving doorgebracht ipv met een beeldscherm
1241 keer iemand geactiveerd ook een duurzame actie uit te voeren
Totaal 2069 dagen minder vlees, vis, eieren en zuivel gegeten
944 bonuspunten gescoord / zelfbedachte duurzame acties uitgevoerd
Wil jij in je buurt meehelpen met het oprapen van zwerfafval? Dat kan! Ontdek hoe.
Onze mooie stad streeft ernaar om in 2050 een circulaire stad zijn; Een stad waar we waardevolle materialen en grondstoffen hergebruiken en geen afval meer produceren. Het telkens opnieuw produceren van nieuwe materialen en goederen zorgt ervoor dat grondstoffen opraken en is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de wereldwijde CO2-uitstoot. Daarom streven we naar het recyclen van ons afval. Om het doel te bereiken is het nodig dat we ook al het zwerfafval wat nog niet in de prullenbak verdwijnt ook gaan recyclen. Jij en ik kunnen daarbij helpen door dit zwerfafval op te rapen en in vuilniszakken te doen.
Bij jou in de buurt zijn er afhaalpunten voor het lenen van grijpers en vuilniszakringen, om het zwerfafval rapen nog leuker te maken. Je kan het met een groepje doen, dan is het een nuttige en sociale buitenactiviteit, en ook nog eens op 1.5 meter afstand.
Wil je een overzicht van de buurtcentra waar je de afvalgrijpers kan lenen, kijk dan op de website van de gemeente Amsterdam.
Wat is eigenlijk de impact van zwerfafval in Amsterdam?
Afval blijft rondzwerven, op straat, in het park, en soms ook in zee. En dat duurt soms langer dan je denkt. Hier een overzichtje van de afbraakduur van de Stichting Supporter van Schoon:
1. Bananenschil: 1 jaar
Ook een bananenschil valt onder zwerfafval. De schil doet er wel een jaar over om af te breken.
2. Sigaretten: 2-12 jaar
In een sigarettenpeuk zitten veel giftige stoffen. De filter van een peuk bevat kunststof. De afbraaktijd is daarom erg lang.
3. Kauwgom: 20-25 jaar
Kauwgom breekt langzaam af én wordt erg hard. Dat maakt het extra lastig om kauwgom op straat op te ruimen.
4. Blikje: 50 jaar
Een stalen blikje (bijvoorbeeld die van Fanta of Cola) doet er enorm lang over om af te breken: wel 50 jaar. Een aluminium blikje vergaat bijna niet.
5. Plastic fles: oneindig
Veel plastic flessen zijn van PET gemaakt. PET is vrijwel onafbreekbaar.
***
Wil jij samen met je klas meer doen om je buurt afvalvrij te maken? Wij bieden een leuke lessenreeks aan voor kinderen op basisscholen en voortgezet onderwijs. De lessenseries heet Puinruimers.
Één week zonder vlees. Wat levert het op? Vijf effecten.
Tussen 7 en 13 Maart vond de 5e editie van de Week zonder Vlees plaats. Elke volwassene die een week geen vlees eet bespaart 101 liter water, 79km autorijden (en de uitlaatgassen die daarmee gepaard gaan) en 770 gram dierenvlees. Aangezien er dit jaar 22.579 deelnemers waren, bespaarden zij samen een totaal van 2.280.479 liter water, 1.783.741 gereden kilometers en 17.386 kg dierenvlees. Dat noemen we nog eens impact!
En als al die mensen het een week lang kunnen volhouden, dan kan jij het vast en zeker ook een dagje hier en daar. Mocht je je ouders willen inspireren om iets lekker vegetarisch op tafel te zetten, dan vind je hier een aantal lekkere recepten zonder vlees.
Redenen om vegetarisch te eten:
Het Voedingscentrum zegt hierover: “Gezond eten zonder vlees of met minder vlees is niet moeilijk. Ook zonder vlees eet je volgens de Schijf van Vijf. Daarbij let je erop dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt. Dit zijn voedingsstoffen die je vindt in vlees, maar ook in andere producten.”
Maar waarom zou je eigenlijk vegetarisch eten?
1. Voor je gezondheid
Gezond leven en eten, wie wil dat nou niet? Dan is vegetarisch eten een goede keus! Vegetarisch eten is minstens even gezond als een dieet met vlees. Sterker nog: er is wetenschappelijk aangetoond dat voeding met veel vlees ongezond is.
2. Voor het milieu
Vegetarisch eten zorgt voor minder gebruik van water, minder ontbossing en zorgt voor een lagere uitstoot van broeikasgassen (die verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering). Vegetarisch eten draagt daardoor bij aan een goede en gezonde leefomgeving.
3. Voor de dieren
Als je vlees eet, eet je gemiddeld 727 dieren in je leven. In dit getal zijn vissen, schaal- en schelpdieren nog niet eens meegerekend. Deze dieren leven vaak onder verschrikkelijke omstandigheden. Als je kiest voor vegetarisch eten dan zullen er minder plofkippen, doorlig varkens of ophok koeien nodig zijn.
4. Voor de oceanen
Het eten van vis zorgt voor overbevissing waardoor ecosystemen worden bedreigd. Daarnaast worden veel dieren ongewenst slachtoffer van bijvangst, zoals dolfijnen en schildpadden. Ook als je kweekvis eet, blijven de oceanen niet onaangeroerd. Voor elke kilo kweekvis zijn meerdere kilo’s wilde vis nodig.
5. Voor eerlijke voedselverdeling
Bijna één miljard mensen zijn ondervoed. Dagelijks sterven ongeveer 25.000 mensen van de honger. Zo’n veertig procent van alle graangewassen in de wereld wordt gebruikt als veevoeder. Wanneer meer mensen een meer vegetarisch voedingspatroon aannemen, komt een aanzienlijke hoeveelheid graangewassen ter beschikking voor directe menselijke consumptie.
***
Ben jij ook nieuwsgierig geworden hoe je vlees op gezonde wijze voor vegetarische opties kan vervangen? Neem dan hier een kijkje.
Één maand eerlijke kleding kopen. Waar begin je? Vier tips
1. Pas je challenge aan jouw wensen aan
Misschien koop je al bewuster of minder kleding en is één maand peanuts voor je. Verleng je challenge dan tot drie maanden, of zelfs een jaar. Het gaat erom dat je het leuk en haalbaar houdt voor jezelf, daar zit de kracht van deze challenge.
2. Doe het samen
Verzamel vrienden of familie om je heen die mee willen doen. Zo kun je niet alleen elkaar supporten en enthousiasmeren (een appgroep kan goed werken), je kunt elkaar ook mooie merken doorsturen die je in deze maand tegenkomt. Het helpt ook om je challenge in het openbaar, bijvoorbeeld op social media, te delen. Dan wordt het ineens officieel.
3. Lees je in over de kledingindustrie
Als je weet wat er werkelijk speelt, is veranderen ineens een stuk gemakkelijker. Bekijk in je eerste week de documentaire The True Cost, over de schaduwzijde van de kledingindustrie en check de Q&A van Mondiaal FNV voor een kort overzicht van de grootste problemen. Kijk ook (gratis) de inspirerende documentaire Taking Justice van het Nederlandse kledinglabel J-Lab3l om te zien hoe eerlijke merken het anders doen. Lees de kritisch-inhoudelijke artikelen van Emy Demkes van De Correspondent, die alles weet over de kledingindustrie. Het boek Dit Is Een Goede Gids van Marieke Eyskoot bevat veel toegankelijke startersinformatie (én mooie, eerlijke merken). Als je dit checkt, wil je niet anders meer dan eerlijk.
4. Ontdek prachtige eerlijke kledingmerken en winkels
Via Project CeCe, een zoekmachine voor eerlijke en duurzame kleding, ontdek je heel veel nieuwe merken. Ook de internationale app Good On You staat bomvol merken, informatie en tips om je garderobe te verduurzamen. Op mijn eigen duurzame modeblog When Sara Smiles maak ik uitgebreide eerlijke en duurzame Brand Guides waarin je per kledingcategorie veel (ook Nederlandse) merken vindt.
- Q&A Mondiaal FNV en eerlijke kleding
- Waar vind je betaalbare eerlijke kleding?
- Checklist eerlijke en duurzame kledingmerken - waar kun je op letten?
Nog meer tips en tricks om te beginnen?