NME fonds: hoe gaat het met...?

Geplaatst op:

NME fonds: hoe gaat het met...?

In het voorjaar van 2015 kregen zes kansrijke Amsterdamse initiatieven een financieel steuntje in de rug uit het NME-fonds van de gemeente Amsterdam om hun plannen te verwezenlijken. Hoe gaat het intussen met deze initiatieven? Het vijfde initiatief waar we naar terugblikken is het initiatief van Stichting NATnl.

De aanvraag
De bovenbouwleerlingen zullen in vijf lessen hun eigen voedselproducerende machines ontwerpen en bouwen. Zij moeten zelf de antwoorden vinden op vragen als 'waar ligt de oorsprong van mijn maaltijd?' en 'wat heeft een plant nodig om te groeien?'. Stichting NATnl combineert hiermee duurzaamheid met wetenschaps- en techniekonderwijs.
 
Hoe gaat het?

Dit schooljaar hebben er 5 scholen meegedaan aan dit project: De Springstok, 5e Montessori Watergraafsmeer, ABBS De Zuiderzee, Nicolaas Maesschool en Daltonschool Neptunus. Drie scholen zijn al klaar met het project, twee nog in de afrondende fase.

Voorbeeld van opdracht: je hebt een beperkte oppervlakte. Je zit straks in een ruimtecapsule en zal in je eigen voedsel moeten voorzien. Wat heb je nodig om op deze plek voedsel te produceren en wat neem je mee aan materialen als je op reis gaat.

De 1e resultaten zijn positief. Scholen zijn enthousiast en zien veel mogelijkheden om natuur, techniek en duurzaamheid aan elkaar te koppelen. Vanuit losse onderdelen komen tot een ontwerp en een zelfwerkend systeem werd zeer enthousiast ontvangen.

Vanuit de eerste ervaringen is er genoeg basis dit concept verder uit te zetten. Stichting NATnl gaat kritisch kijken naar het materiaalgebruik en logistiek. Iedere school is anders ingericht, werkt op een andere manier en er zijn grote verschillen tussen scholen (niveau, organisatie, motivatie). Door met specifieke materialen de mogelijkheid te creëren deze multifunctioneel in te zetten, kunnen er voedselproducerende machines worden gebouwd, maar ook energie- en watermachines. De leeromgeving wordt nog meer gezien als leermiddel.