COLUMN - Respect voor en tijdens het kerstdiner is belangrijker dan het menu!

Geplaatst op:

COLUMN - Respect voor en tijdens het kerstdiner is belangrijker dan het menu!

Ik hef mijn halfvolle glas

Aan het einde van het jaar nemen we onszelf de maat. Hebben we plezier in ons werk, doen we veel dingen waar we gelukkig van worden, gaat het 'goed' met ons? Dit zie ik rond deze tijd altijd terug in de media. De oudejaarsconference, de lijstjes, het terugblikken en misschien nog wel het voornaamste: wat gaan we doen in het nieuwe jaar, oftewel hebben we goede voornemens?

Als ik kijk naar de items in de media van de afgelopen weken, zie ik dat gezond en duurzaam leven tot mijn plezier een belangrijk thema is. Er is volop discussie over hoe we het een en het ander beter aan kunnen pakken. Wat gaat goed, wat kan er beter, wat moet er beter?

Ook op het gebied van voedsel, voor mij een zeer belangrijk onderdeel van de feestdagen, wordt er veel gesproken over wat goed en minder goed is. Zo veroorzaakte de kersteditie van Albert Heijn’s 'Allerhande' een levendige discussie doordat er volgens trouwe fans te veel vegetarische en veganistische recepten in zouden staan.

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid nam ondertussen onze gezondheid onder de loep. Nederland moet gezonder worden, vindt hij. Roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik veroorzaken volgens hem grote gezondheidsproblemen voor heel veel mensen. Hij onderstreepte deze woorden met het Nationaal Preventieakkoord dat door zo’n zeventig maatschappelijke organisaties en bedrijven werd ondertekend.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde dat er ook een positieve lijn is ingezet. 'Nederlanders zijn iets gezonder gaan eten'. Zo wordt er meer groente en fruit gegeten en minder vlees. Ook suikerhoudende dranken als frisdranken en vruchtensappen worden minder gedronken. Omgerekend kregen Nederlanders daardoor in de onderzochte periode gemiddeld 756 suikerklontjes per jaar minder binnen, aldus het onderzoek van RIVM, dat het voedingspatroon tussen 2007 en 2010 vergeleek met dat tussen 2012 en 2016.

Ik zie een positieve beweging richting bewust eten. Niet iedereen zal echter zijn of haar gedrag even snel kunnen of willen aanpassen. Daarvoor is tijd nodig en respect voor elkaars keuze. Niet iedereen beweegt in hetzelfde tempo.

Wees daarom niet te kritisch op de menukeuze van anderen tijdens de kerstdagen. Ergernis en ruzie maakt ongelukkig en gelukkige mensen zijn gezonder. Dat feit is allang bekend. Ben Tiggelaar schreef onlangs in zijn wekelijkse column: "Mensen met hoop zijn gezonder, gelukkiger en presteren beter".

Ik put hoop uit de positieve berichten in de media en hef mijn halfvolle glas op een gelukkig jaar voor iedereen.