COLUMN: "Meer diversiteit in techniek"

Geplaatst op:

COLUMN:

Onze directeur Ingrid bekijkt het speelveld van duurzame educatie in Amsterdam en deelt haar belevingen. Deze keer ziet ze verontrustende cijfers over welvaart, maar ook positieve ontwikkelingen in techniekonderwijs.

Niet alleen de Nederlandse economie groeit als kool, ook de ‘brede welvaart’ stijgt. De gezonde levensverwachting neemt toe, net als de veiligheid en het vertrouwen van Nederlanders in hun medemens. Goed nieuws toch? Aan die voorspoed hangt wel een prijskaartje. Zo dreigen volgende generaties te worden opgezadeld met minder natuur en een slechter klimaat.

Dit meldt de 1e Monitor brede welvaart die het CBS onlangs publiceerde. Dat betekent dat we nog niet tevreden achterover kunnen leunen. De volgende generatie heeft ook recht op een ‘brede welvaart’. Daarom is het belangrijk volgende generaties zo vroeg mogelijk bewust te maken en actief te betrekken bij een duurzame toekomst. Natuurlijk via gedegen onderwijs, maar ook door zelf goede voorbeelden te blijven geven en te blijven zoeken naar het vergroten van kansen en mogelijkheden. 

Bijvoorbeeld door techniekstudies niet langer toe te spitsen op enkel mannen. Gelukkig zie je dat steeds meer. Ik hoorde bijvoorbeeld dat het MBO college Westpoort, sector metaal en mechatronica een andere doelgroep studenten, waaronder meer meisjes, aantrok voor de opleiding instrumentenmaker. Zij gebruikte deze tekst:

Is dit beroep iets voor jou?

Als instrumentmaker werk je voor bedrijven die medische apparaten, orthopedische artikelen en precisie-instrumenten maken. Dankzij jouw werk kunnen chirurgen en dokters levens redden of het leven van mensen makkelijker maken. Je bent een creatieve specialist die geduld heeft en durft te experimenteren. Je voert dagelijkse ingewikkelde, fijnmechanische bewerkingen uit.

Wat kunnen we hiervan leren: Weest niet te star en blijf zoeken naar aansluiting met de belevingswereld van de jeugd!