<< terug naar het overzicht

Gastles Circulair Textiel

Gastdocent Danielle Schouten komt op school met de leskoffer Circulair textiel

Tijdens de gastles neemt Daniëlle jullie mee in de wereld van kleding aan de hand van voorbeelden en vragen aan de kinderen. Zoals een kledinglabelcheck opdracht: Waar is jouw kleding van gemaakt? En in welk land? 

Maar ook: Enig idee hoeveel water er wordt gebruikt om een spijkerboek maken? (Vaak meer dan 7.000 liter!) Gelukkig kan dit anders als we kleding meer waarderen en hergebruiken. En kleding kopen van bijvoorbeeld gerecycled katoen of gerecycled polyester als we echt nieuwe kleding nodig hebben.

Achtergrondinformatie: 
De kledingindustrie behoort helaas tot een van de meest vervuilende industrieën. Ook Amsterdam heeft een grote uitdaging op het gebied van textiel. Ondanks dat er in de stad aparte textielcontainers staan, belandt er per jaar gemiddeld 10 kilo textiel p.p. bij het restafval. Dit gaat in de verbrandingsoven en kan dus niet hergebruikt worden. Zonde, want textiel is namelijk vrijwel altijd te hergebruiken als grondstof. Door andere keuzes te maken en bewuster om te gaan met ons oude textiel kunnen we alle waarden behouden en zorgen voor een duurzamere samenleving.

De gastles is voor een grote groep bovenbouw-leerlingen bijvoorkeur minimaal twee klassen samen. Het duurt ongeveer 1 uur en kan worden ingepland op een woensdag, donderdag of vrijdag in 2022. 

De gastles is de aftrap van het werken met de leskoffer Circulair Textiel, deze leskoffer is apart te reserveren bij de Natuurmediatheek. Daniëlle licht de leskoffer nog graag aan de leerkracht(en) toe. De gastles is kosteloos en wordt aangeboden namens de gemeente Amsterdam. 

Doel

  • inzicht geven in het uitputten van grondstoffen, de aarde en de manier waarop de mens hieraan bijdraagt
  • leren onderscheid maken tussen verschillende soorten textiel en hoe deze gemaakt worden
  • de R-en kennen en toepassen (in de juiste volgorde: Refuse – weigeren, Reduce – verminderen, Reuse - direct hergebruiken, Repair – repareren en als laatste Recycle – hergebruik na behandeling)
  • leren dat leerlingen invloed kunnen hebben op welke textielsoort zij dragen
  • leren dat textiel na gebruik in een dichte zak in de textielcontainer hoort (en niet bij het restafval, dat is zonde van de grondstoffen, water, chemicaliën en energie).

Draagt bij aan kerndoelen 35, 39, 42, 44, 45.

Inhoud

Deze gastles is onderdeel van het aanbod Natuur- en duurzaamheidseducatie van de gemeente Amsterdam. Bekijk het totale NDE-aanbod voor basisonderwijs op nmegids.nl/amsterdam.

Type
Lessen en excursies
Thema
afval, duurzaamheid, klimaat, milieu, techniek
Niveau
groep 6, groep 7, groep 8, voortgezet onderwijs (onderbouw)
Plaats
op school
Kosten
Deze gastles wordt kosteloos aangeboden namens de gemeente Amsterdam.