<< terug naar het overzicht

Watertafel - Wateroverlast in de stad

Het klimaat verandert en dit veroorzaakt in ons land hevige regenbuien die voor wateroverlast zorgen. 

Deze overlast aanpakken is niet alleen een taak voor de gemeente en het waterschap. Het is een taak voor iedereen. De watertafel maakt dit duidelijk. 

In een grote rechthoekige bak zie je de stad, de weilanden, de verharde oppervlaktes zoals wegen, betegelde tuinen en parkeerterreinen. Hevige buien worden nagebootst met een gieter die water over de stad uitstort tot er wateroverlast te zien is: het water kan niet meer weg en blijft staan in de straten, weilanden en verharde oppervlakten.
Vervolgens kan er gezocht worden naar ruimte waar het water afgevoerd of geborgen kan worden: er kunnen sloten aangelegd worden, asfalt kan vervangen worden door grindbedden, er is een wadi, er kunnen grasbetontegels, groene daken, regentonnen, grasvelden en infiltratiekisten ingezet worden of een gemaal voert het water af.

Door zelf wateroverlast te creëren en dit op te lossen, zien, ervaren èn leren kinderen maar ook volwassenen hoe zij zelf mee kunnen helpen aan een klimaatbestendige omgeving.

De wateroverlasttafel is bijvoorbeeld te gebruiken om in gesprek te gaan met buurtbewoners over klimaatadaptatie in de wijk. Voor scholen is er apart lesmaterialen te leen bij deze watertafel: 'Klimaatverandering: De zaak Sponslo en Steendam'. Als dit extra materiaal niet nodig is, kan je, in overleg, de watertafel los lenen.

Doel

Laten zien welk effect klimaatverandering, in dit geval hevige regenbuien en wateroverlast, heeft op ons en onze leefomgeving.

Laten zien dat iedereen een rol kan hebben in het klimaatbestendig maken van de stad.

Met elkaar in gesprek gaan hierover vanuit verschillende perspectieven. 

Opmerkingen

Meer weten over ANMEC? Kijk op onze website www.anmec.nl.

Inhoud

De wateroverlasttafel is een grote platte bak met daarin een plattegrond van een stad. De stad wordt opgebouwd met losse onderdelen die bijgeleverd worden in vier kratjes: huizen, wegen, parkeerplaatsen, tuinen, een wadi, een weiland, koeien, een gemaal, auto's, infiltratiekratten, etc. Een gieter (voor het nabootsen van stortbuien) en een emmer om het weggepompte water in op te vangen worden los bijgeleverd. 

Dit item is onderdeel van de collectie van de NatuurMEdiatheek van ANMEC. Bekijk het totale NME-aanbod voor basisonderwijs op nmegids.nl/amsterdam.

Leverancier
ANMEC
Type
Lesmateriaal
Thema
biodiversiteit, landschap, milieu, water
Niveau
groep 6, groep 7, groep 8, speciaal onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs (onderbouw), voortgezet onderwijs (bovenbouw), volwassenen
Plaats
Materiaal op te halen bij het ANMEC