<< terug naar het overzicht

ZOOM Light on small

Zoom: Light on Small is een gratis lespakket waarbij leerlingen van groep 8 en de eerste en tweede klas van de middelbare school gaan kijken naar de wondere wereld van kleine dingen. Of het nu om beestjes, plantjes, mos, afval of de grond is, alles ziet er totaal anders uit als je het 20 keer vergroot.

Leerlingen onderzoeken hoe leven, samenleven en overleven werkt in de thema's ecosysteem, planten en dieren. Deelnemende scholen krijgen gratis een aantal veldmicroscopen te leen om kleine objecten in 3D te bestuderen.

Doel

Eén of meerdere ecosystemen (schoolomgeving, bos, sloot) onderzoeken met behulp van een veldmicroscoop. Door gedetailleerd waar te nemen ontdekken dat elk ecosysteem uit veel verschillende onderdelen is opgebouwd. 

Opmerkingen

Lydia Haafkens van SME Advies schrijft:
'Uniek is dat we, behalve een goed doordacht en mooi uitgewerkt lespakket, ook gratis een set veldmicroscopen + camera’s die je daarop aan kunt sluiten, naar de school kunnen sturen. Alles wordt gratis gebracht en opgehaald. Inhoudelijk leent het lespakket zich uitstekend voor een biologieproject waarbij leerlingen naar buiten gaan en verschillende ecosystemen gaan onderzoeken.

Het materiaal is ontwikkeld voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs, maar we merken dat het ook gebruikt kan worden in groep 8. Zeker een groep 8 op een school waar wat meer dan gemiddeld aandacht wordt besteed aan natuuronderwijs.'

Aanmelden voor dit project doe je via https://www.eco-schools.nl/doe-mee/projecten/zoom-light-on-small

Inhoud

Het lespakket bevat een serie van drie thema's. De opzet van het materiaal is dat er voor elk thema drie werkbladen en een blad met achtergrond informatie is. In groepjes van vier of vijf gaan de leerlingen aan de slag met de werkbladen. Buiten gaan de leerlingen opzoek naar verschillende beestjes, plantjes en afval van buiten en bekijken dit allemaal onder de microscoop. Het project kan worden afgesloten met het maken van een poster om bevindingen met elkaar te delen.

Zoom: Light on Small bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Introductie: Verzamelen ecosysteem voor in de klas
  2. Thema: Ecosysteem
  3. Thema: Planten
  4. Thema: Dieren
  5. Poster maken
  6. Presenteren aan elkaar

Je kan elk thema in één les behandelen of in meerdere wanneer docent dieper op het onderwerp in wil gaan. De posters maken en presenteren kan in één les. 

Type
Projecten
Thema
biodiversiteit, dieren, klimaat, natuur, planten
Niveau
groep 8, voortgezet onderwijs (onderbouw)
Plaats
op school