Toolkit Onderzoekend Leren

Kleuters horen te spelen. Het liefst de hele dag. Spelen is een prachtig proces van leren, proberen, vallen en weer opstaan. Voldoende uitdaging zou je zeggen. Toch lopen er altijd kinderen in je groep rond die extra uitdaging nodig hebben. Dit kunnen de oudste kinderen zijn, maar zeker ook kinderen met een versnelde ontwikkeling. Juist deze kinderen hebben uitdaging het hardst nodig.
Hoe daag je deze kinderen voldoende uit binnen spel?
Dit is de centrale vraag bij de ontwikkeling van KleuterLab geweest. De uitdaging is het activeren van het probleemoplossend en creatief denken van de kinderen. Door ze met een betekenisvolle probleemstelling uit te dagen tot onderzoek, worden ze geactiveerd om een oplossing te zoeken.

Wat is KleuterLab?
KleuterLab bestaat uit 50 thematische onderzoekskaarten waarbij problemen verhalenderwijs aangeboden worden. Betekenisvolle problemen waar kinderen hun tanden in willen zetten en oplossingen voor willen bedenken. Zo bouwen ze een beschut winterverblijf voor een egel en helpen ze de oma van Roodkapje met een wolvenalarm.
KleuterLab is opgebouwd volgens de fasen van onderzoekend leren.

doel:

KleuterLab heeft deze toolkit ontwikkeld om kleuters van 5 of 6 jaar spelenderwijs uit te dagen. De kit biedt ruimte voor onderzoek en nodigt uit tot verder nadenken door creativiteit en nieuwsgierigheid.

inhoud:

Dit item is onderdeel van de collectie van de NatuurMEdiatheek van ANMEC. Bekijk het totale NME-aanbod voor basisonderwijs op nmegids.nl/amsterdam.

laatste wijziging:
2021-02-11 11:18:13

extra info

type:

Lesmateriaal

periode:

het gehele jaar

vormen:

binnenschools

reserveren:

reserveren

Meer info