Vogels: braakballen pluizen

Wat zijn braakballen en wat kun je er mee doen?
Uilen en andere vogelsoorten (roofvogels, reigers, ...) eten muizen en andere prooidieren, waarvan ze de onverteerde resten uitbraken in de vorm van braakballen. Op plaatsen waar deze vogels regelmatig rusten ('roesten') kun je soms grote aantallen van deze braakballen vinden. Door ze uit te pluizen en de schedelresten op naam te brengen kom je erachter wat de vogel heeft gegeten.

Uilen en sommige andere roofvogels slikken hun prooi vaak in zijn geheel in. De stukjes die onverteerbaar zijn, blijven in de maag achter en worden na een tijdje weer uitgebraakt. Braakballen worden verzameld door kenners. Doordat de vogels verschillende prooien eten is de inhoud van een braakbal altijd weer een verrassing. Het kan zijn dat er kaakjes van meerdere muizen in een braakbal te vinden zijn of dat er allerlei verschillende botjes te vinden zijn maar geen goed herkenbare kaakjes

doel:

Leerlingen leren dat uilen en roofvogels hun voedsel niet helemaal kunnen verteren en dat ze braakballen produceren en uitbraken.
Leerlingen leren dat uilen en roofvogels verschillende prooidieren eten.
Leerlingen leren dat zij via een braakbal kunnen ontdekken welk prooidier(en) is gegeten.
Leerlingen leren wat een uil op het menu had, de verschillende soorten muizen zijn te bepalen door naar het gebit van een muis te bekijken.

inhoud:

Dit item is onderdeel van de collectie van de NatuurMEdiatheek van ANMEC. Bekijk het totale NME-aanbod voor basisonderwijs op nmegids.nl/amsterdam.

duurzame ontwikkelingsdoelen:

laatste wijziging:
2022-01-14 12:30:53

extra info

type:

Lesmateriaal

periode:

het gehele jaar

vormen:

binnenschools

omgeving van gebruik:

thuis buurt

reserveren:

reserveren

Meer info