Online Mini-Symposium 'We leven samen met de dieren'

Mini-symposium voor kinderopvang professionals
Woensdag 11 mei van 19.30-21.30 uur op Zoom.

Wij, ANMEC en Groen Cement, geven een online mini-symposium ‘We leven samen met de dieren’ ter voorbereiding op de dag van de groene kinderopvang.

Mensen en dieren horen bij elkaar, ze kunnen niet zonder elkaar.
We denken binnen de kinderopvang dan vooral aan huisdieren en kleine dieren in de tuin.
We leven samen in de natuur. Ook als de dieren zó klein zijn dat we ze nauwelijks kunnen zien, ze doen ertoe.
Samenleven gaat over onderlinge afhankelijkheid en verbondenheid. Dat gaat soms vanzelf, maar meestal moeten we er aandacht en tijd aan besteden.
In de literatuur vinden we positieve effecten als er in de kinderopvang dierondersteunde activiteiten worden gedaan. Natuurlijk kunnen we het dierenwelzijn daarbij niet uit het oog verliezen. Genoeg stof om samen over na te denken!

Er is een inspirerende spreker en we gaan aan experttafels in gesprek over: bodemdieren, huisdieren, stadsdieren, biodiversiteit en toekomst.
We horen graag jullie praktijkverhalen over hoe dieren een plek hebben in jouw kinderopvangpraktijk.

Doe je mee? 

Schrijf je hier in (scroll naar beneden naar 'tickets/boekingstypes'. klik op 'selecteer' en klik dan op 'volgende'. 
Het mini symposium is gratis, na je aanmelding rekenen we op jou!

 

De experttafels

1. Bodemdieren - Mirjam van Klink

Wil je jonge kinderen kennis laten maken met de aarde en de dieren die daarin leven? Wil je weten hoe je kinderen begeleid bij het zoeken, kijken naar, het aanraken/voelen en (eventueel) voorzichtig oppakken van bodemdieren? Neem dan een kijkje bij deze experttafel. Mirjam van Klink organiseert vanuit haar bedrijf ‘De TOREN van Klinker’ natuurbelevingsactiviteiten voor verschillende leeftijdsgroepen o.a. voor peuters (soms met hun ouders) en kinderen tot 12 jaar. Door voelen en beleven maken kinderen kennis met de dierenwereld onder de grond en kunnen zij zich daarmee verbinden. Ervaringen van kinderen worden door Mirjam samen met de kinderen op een creatieve manier vastgelegd.
Mirjam Klink, De TOREN van Klinker https://www.detorenvanklinker.nl/

 2. Kleine huisdieren in de kinderopvang - Mariëlle Hettinga met collega ’T Werkel

Bij ’T Werkel in Zwolle zijn er volop kleine huisdieren te vinden in en om het kinderdagverblijf. Het samenleven van kinderen en dieren is een bewuste keuze van deze locatie. De kinderen worden betrokken bij het verzorgen van de dieren. Mariëlle kan daar enthousiast over vertellen en natuurlijk zijn er ook belangrijke zaken om rekening mee te houden wanneer er dieren zijn. De verzorging, de hygiëne, de buurtbewoners… noem maar op. Aan deze tafel ga je meedenken vanuit mogelijkheden voor dieren en kinderen.
Mariëlle Hettinga is founder van ’T Werkel in Zwolle en beschermvrouw van Groen Cement

3. Biodiversiteit - Jael Nouet

Buiten zijn, vrij spelen in het groen en onbevangen de natuur ontdekken helpt kinderen in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit. Steeds meer ouders kiezen daarom voor een groene kinderopvang. Die mooie groene omgeving is fijn voor de kinderen en de pedagogisch professionals, maar ook voor de natuur is het opschuiven van grijs naar groen van belang. Jael is een ervaren ontwikkelingspedagoog en heeft een rijke groene expertise om je mee te enthousiasmeren. Jael Nouet, natuurpedagoog en groene verbinder bij Groen Cement https://natuurpedagoog.nl

4. Stadsdieren - Marian Joven

Door de ogen van een bioloog kijken naar de dieren die in de stad met ons samenleven. Zijn er misschien dieren die je nooit had verwacht, dat maakt het interessant. De stadse omgeving met al het groen, overvloed aan weggegooid voedsel, plekken om te schuilen en te broeden is uitgegroeid tot een van grootste ecosystemen ter wereld van mens én dier. We gaan er samen over in gesprek, je krijgt er vast en zeker inspiratie van! Marian Jooven is bioloog en onderzoeker, verbonden aan de Hogeschool Leiden
https://www.hsleiden.nl/natuur-en-ontwikkeling-kind/kenniskring/marian-joven

 5. Een dieren thema-tas om mee te werken - Méla Krijger

 De Natuurmediatheek van Amsterdam staat vol met educatieve natuur thematassen voor kinderopvang aan de slag te gaan. Niet elk NME-centrum heeft al aanbod voor de kinderopvang. Toch kun je ook zelf een dierenthema-tas uitwerken voor op jouw locatie. We hebben het niet over de koeienkleurplaat, maar over materiaal dat kinderen aan het denken, vragen en ontdekken zet. Méla deelt haar ’best practices’ vanuit het kind-gestuurd werken en de natuurpedagogiek. We gaan samen een dieren thema-tas uitpakken en ondertussen komen we in gesprek, wisselen we ervaringen en tips uit over hoe je een dierenthema kunt uitwerken voor in jouw eigen praktijk. Praat je mee?  
Méla Krijger is adviseur en projectleider kinderopvang bij het Amsterdamse Natuur -en Milieu Educatie Centrum (ANMEC) www.anmec.nl 


6. Samenleven met dieren dat doen we binnen en buiten - Denise Bontje

Kinderen groeien op in een wereld vol media. Daar kunnen we niet omheen. Sterker nog, geef een (jong) kind de ruimte om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Leer ze daar een eigen weg in te zoeken: media gebruiken met of zonder scherm. Binnen en buiten. Online en offline. Dat leer je niet zomaar. Daar moet je mee opgroeien. 
Aan deze experttafel neemt Denise je mee vanuit prachtige boeken, apps. Ze is taalkundige, theatermaker en mediapedagoog met een groot groen hart, dat gaat iets moois op leveren!
Denise Bontje heeft alvast een voorproefje voor je op haar site; https://www.mediasmarties.nl

 

Deel deze uitnodiging vooral met je collega’s! Download hier de PDF om het door te sturen of uit te printen. 
Bij vragen, neem contact op met Méla Krijger, mela@anmec.nl

 

Meer info