Klimaat en energie >

Plek onder de Zon 2018

Leerlingen krijgen met hoofd, hart en handen inzicht in wat zonne-energie voor mogelijkheden biedt, zowel in Nederland als in ontwikkelingslanden. Het project daagt je leerlingen uit om op een praktische en speelse wijze aan de slag te gaan met zonne-energie.

Startbijeenkomst
Het project begint in februari met een startbijeenkomst voor alle deelnemende groepen. Tijdens deze bijeenkomst nemen we het project door, zodat je goed voorbereid van start gaat. Omdat de leerlingen voor de eindpresentatie een eigen product op zonne-energie gaan ontwerpen, besteden we tijdens de startbijeenkomst ook aandacht aan de ontwerpcyclus.
We plannen ook meteen de gastles in. Na afloop krijg je het lesmateriaal (de handleiding met werkbladen, een dvd en zonne-energiebouwpakketten voor iedere leerling) mee.

Doe het zelf lessen
In de maanden maart t/m juni geef je 3 lessen uit de handleiding. Je bepaalt zelf de planning, tijdsbesteding en volgorde van deze drie lessen.

  • Les Water en zon - De leerlingen krijgen voorbeelden te zien van duurzaam energiegebruik en hoe zonne-energie bij een drinkwaterproject in Indonesië wordt ingezet. De leerlingen verwerken informatie uit de les in een staafdiagram.
  • Les Rekenen met energie - De leerlingen berekenen wat het kost om zonne-energie op te wekken en wat het oplevert aan energiebesparing. Ze gaan na hoeveel energie er gebruikt wordt in het klaslokaal en denken na over energie besparende maatregelen.
  • Les Proefjes met zonne-energie - De leerlingen maken een 'apparaat' op zonne-energie, zoals een zonne-oven, een water-verwarmer of zonne-grill. Met zonnig weer testen ze hoe goed hun apparaat werkt. Na afloop presenteren ze hun producten en ervaringen aan elkaar.


Gastles Zonne-energie

Een medewerker van ANMEC komt in de klas en geeft uitleg over de werking van zonne-energie en legt uit hoe een zonnepaneel werkt. Vervolgens zetten de leerlingen in de klas een op zonne-energie draaiende zonnebloem (tournesol) in elkaar.

Creatieve activiteit
Nu is het aan de leerlingen om te laten zien wat ze geleerd hebben. Ze ontwerpen of maken iets dat op zonne-energie werkt. Een auto? Een waterfilter? Het moet iets zijn dat gepresenteerd kan worden bij de slotbijeenkomst, waar de beste uitvinding een prijs zal winnen.

Feestelijke afsluiting
Het project zal feestelijk worden afgesloten in de Oude Lutherse Kerk. Hier presenteren alle groepen hun zonne-energie product aan de jury. Aan een driekoppige jury leggen ze uit wat ze bedacht hebben, hoe het werkt en wat er zo handig, goed of leuk aan is.
De groep met de beste presentatie ontvangt een leuke prijs voor de hele klas en natuurlijk de Plek onder de Zon trofee!

Het zonne-energie project Plek onder de zon is een samenwerking tussen de Diaconie Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam, stichting PicoSol en ANMEC.

Doel

Leerlingen ontdekken hoe zonne-energie wordt opgewekt, waarvoor het allemaal wordt gebruikt en welke kansen er nog liggen.

Doelgroep

groep 6 t/m 8 van het basisonderwijs

Locatie

startbijeenkomst op ANMEC, lessen op school, afsluiting in de Oude Lutherse kerk aan het Spui

Beschikbaarheid

startbijeenkomst voor leerkrachten op woensdag 7 maart 2018 (van 15.30-16.30 uur) op ANMEC
projectactiviteiten van april t/m juni, 3 lessen door de leerkracht, 1 gastles door ANMEC
afsluiting donderdag 21 juni 2018 in de Oude Lutherse Kerk aan het Spui

Prijs € 35,- per groep (bij aanmelding voor 17 januari 2018). Daarna € 70,-.
Duur 5 dagdelen

Projecten

Je werkt op een basisschool waarvan het schooldak vol ligt met zonnepanelen (het gaat gebeuren) en je zoekt een startpunt om duurzaamheid...
Lees verder

Waarom regent het zo hard en hoe voeren we al dat water af?De klimaatverandering zorgt voor warmere drogere zomers en steeds meer hoosbuien. Ook...
Lees verder
Bekijk alle projecten 'Klimaat & energie'

Educatief aanbod

Een educatief waterbordspel over polders, dijken, molens, drinkwater, riool en waterbeheer. Wij Nederlanders zijn niet bang voor water. Maar...
Lees verder
Bekijk ons aanbod 'Klimaat & energie'